Az 5 legnépszerűbb sportág a bolygón

A sport a világ egyik legdominánsabb szórakoztató tevékenysége, mert szurkolók milliárdjai rajonganak érte. Különböző fajtái vannak, amelyeket sokan élveznek, és vannak, akik csak nézik, míg mások aktívan részt vesznek a játékban.

Ami azt illeti, a Globe Newswire szerint a globális sportpiac 2020-ban 388,3 milliárd dollárt tesz ki. Az előrejelzések szerint eléri az 599,9 milliárd dollárt és a 2030-ra a 826,0 milliárd dollárt.

Néhány sportág azonban sokkal népszerűbb az szurkolók körében, mint mások, ami megmagyarázza dominanciájukat az iparágban.

Bemutatunk néhányat a világ legnépszerűbb sportágai közül, amelyeknek több, mint egymilliárd rajongója van.

Labdarúgás

A foci, közismert nevén a labdarúgás a legnépszerűbb sportág világszerte. Hatalmas, több mint 3,5 milliárd fanatikus rajongója van világszerte. A labdarúgásnak egész évben vannak tornái, amelyek folyamatosan népszerűvé teszik.

Több pénzt is befektetnek a fociba, mint például az online futó különböző hatásos reklámokba. Ezenkívül a rádió- és televízió közvetítések mind-mind fellendítették a sportág népszerűségét. Emellett a legjobban fizetett sportolók közülök kerülnek ki, és számos nemzetközi vállalat szponzorálja a legtöbb eseményt.

Valójában a labdarúgás a legtöbb kontinensen dominál, beleértve Európát, Afrikát, Dél-Amerikát és Ázsiát. Malajziában például a futball messze a legnépszerűbb sportág, amelyet a tollaslabda, a sepak takraw, a rögbi, a jégkorong és az autósport követ.

Ez az egyik legkedveltebb piac is, ha fogadásokról van szó (próbálja ki a Fogadás). A labdarúgás a számos malajziai fogadási oldal bármelyikén elérhető. A játékosok segítése érdekében pedig az összehasonlító oldalak áttekintik őket, és ajánlják a legjobbakat. Ha a malajziai fogadásokról van szó, a platform stratégiai útmutatókkal, valamint a biztonsággal és a jogszerűséggel kapcsolatos információkkal rendelkezik. A legjobb üdvözlő bónuszokat és cashback akciókat is igénybe veheti a kezdéshez.

Krikett

A krikett a második helyen áll, mivel tagadhatatlanul globális befolyása van, és becslések szerint 2,5 milliárd rajongója van. A krikett világbajnokság a bolygó legnagyobb tornái közé tartozik, amely rengeteg nézőt vonz. Elsősorban India, Pakisztán és Banglades miatt népszerű, de számos volt brit országban, például Új-Zélandon, Dél-Afrikában és Ausztráliában is nézik és játszák.

A sportágban két csapat vesz részt, amelyekben egyenként 11 játékos próbálja a legtöbb futást elérni. A futásokat az ellenfél csapatának egy játékosa által dobott labda eltalálásával lehet elérni. 

Kosárlabda 

Új sportág az iparágban, hiszen a kosárlabda, ellentétben ősi társaival, a 19. század végén jelent meg. Ennek ellenére világszerte befolyásos sportággá tudott válni, és több mint 2,4 milliárd fős rajongótáborral rendelkezik.

A legtöbb kosárlabda rajongó az Amerikai Egyesült Államokban, Japánban, Kanadában és Kínában van, de gyorsan terjed az egész világon. Azt is mondják, hogy a kosárlabdának esélye van arra, hogy a jövőben az USA legnépszerűbb sportja legyen, mert a nézettség egyre nő.

Jégkorong

A jégkorong azért csatlakozik a listához, mert világszerte több mint 2,2 milliárd rajongója van. A sportágnak két fő változata van: a jég- és a pályahoki. A jéghokit jégen játsszák, és Kanadában, az Egyesült Államokban és Skandináviában a legnépszerűbb. A mezei hokit füvön játsszák, és Pakisztánban és Indiában elterjedt.

Vannak más típusok is, köztük a görhoki és a padlóhoki. A listán szereplő összes többinél alacsonyabb a bevétele, de az idő előrehaladtával folyamatosan emelkedik. Ez azért van, mert a technológia megváltoztatta a sportvilágot, és a jégkorong több pénzt tud termelni a különböző események élő közvetítésével.

Tenisz

Világszerte népszerű sportág, több mint 1 milliárd rajongóval. A listán szereplő többi sportágtól eltérően, amelyeket csapatokban játszanak, a tenisz egyéni sport. A játékot egyénileg játszák egymás ellen, és mind a férfiak, mind a nők körében népszerű. Vannak párosok is, ahol mindkét oldalon két játékos játszik a másik ellen, akár azonos neműek, akár vegyesen.

Egy feszesen húrozott ütővel kell átütni a labdát, a háló felett, úgy hogy a másik térfélen pattanjon. A teniszpálya téglalap alakú, és akkor nyer pontot, ha az ellenfél nem a pályán belülre üti vissza a labdát.

A tenisz mindig a legnépszerűbb sportágak közé tartozik az olimpiai világjátékokon, ami szintén növeli a globális nézettségét. A leghíresebb teniszezők közé tartozik többek között Roger Federer, Novak Djokovic, Rafael Nadal és Martina Navratilova.