Magyarországon először: piac és egészségkonyha egy budapesti játszótéren

Egészségfejlesztéssel és környezettudatossággal indult a tanév az óvodáskorú gyerekek számára.

 Játékpiacot és egészségkonyhát, környezettudatos és egészségfejlesztésre oktató tematikus játszótéri játékokat adtak ma át Óbuda-Békásmegyeren, a Hímző utcai játszótéren a STADA Palánta program keretében. A STADA Hungary Kft. támogatásával megvalósult program célja, hogy már gyerekkorban megmutassa a legkisebbeknek és rajtuk keresztül a családoknak is, mennyi apró lépés tehető környezetünk megóvása és a fenntarthatóság érdekében. 

Különleges játszótéri játékok átadásával indult a tanév egy óvodáscsoport számára Óbudán. Az étkezési kultúra átalakítására és a környezetvédelem kapcsolatára irányították a nagycsoportosok figyelmét. Hazai és az idénynek megfelelő zöldségek és gyümölcsök vásárlása, a piacok és a kis ellátási láncok használata, kevesebb csomagolóanyag vásárlása – csak néhány tipp, amivel máris egy kis lépést tettünk környezetünk megóvása érdekében. 

„Noha az árak a legtöbbször meghatározzák bevásárlókosarunkat, és a menzadíjak is drágulnak, mégsem szabad figyelmen kívül hagyni azt a gondolkodást, hogyan tudunk egészségesen, mégis környezettudatosan étkezni” – mondta Lehel Zsuzsanna, a STADA Palánta program együttműködő partnerszervezetének, a Felelős Gasztrohős Alapítványnak a vezetője. 

„A Felelős Gasztrohős Alapítvány elhivatott abban, hogy környezetbarát étkezési megoldásokkal zöldebbé és egészségesebbé tehetjük étrendünket, ezáltal jót tehetünk magunkkal és a környezetünkkel is. Így különösen örültünk a STADA Palánta projektnek, ahol több száz gyereket, rajtuk keresztül pedig több száz családot érhetünk el küldetésünkkel” – magyarázta Lehel Zsuzsanna.

A STADA Palánta program három helyszínen, de most először egy közterületi játszótéren, Óbuda-Békásmegyeren, a Hímző utcában kel életre, amelynek középpontjában az egészség és a környezettudatos gondolkodásra nevelés áll. A játékok célirányosan, edukatív módszerekkel igyekeznek ráirányítani a figyelmet a helyben termő zöldségekre és gyümölcsökre, a piac fontosságára és mindennek az egészséges életmódra és a környezetre gyakorlat hatására.

„A Hímző utcai játszótér mellett még az idei évben egy óvodában is kihelyezünk három játékelemet, amelyhez kísérőprogramként az óvodai nevelőknek képzést is adunk, hogy saját mindennapi módszertanukba hogyan tudják beilleszteni az egészségre és a környezettudatos életmódra nevelést” – mondta el dr. Váradi György, a STADA Hungary Kft. ügyvezetője, a STADA Palánta program elindítója. 

„Egy családi nap keretében segítjük az ismeretterjesztést az óvodába járó családok és gyerekek körében is. Ugyancsak szeretnénk legkésőbb a jövő év elején egy orvosi rendelőben is elhelyezni beltéri játékokat e témakörhöz kapcsolódóan. A STADA Hungary Kft. elhivatott abban, hogy segítse az emberek életminőségének javítását, környezetünk egészségesebbé tételét és azt, hogy ez illeszkedjen a globális környezetvédelmi célok eléréséhez is. Örülünk, hogy most a harmadik kerületben tehetünk egy pici lépést. Reméljük, hamarosan az ország és Budapest sok kerületében találkoznak majd az emberek STADA Palánta játszótéri elemekkel, és egyre több lesz e témakörben is a közös tudásunk” – tette hozzá Az ügyvezető.

A fenntarthatóságot jelölte ki központi nevelési célként a 2022–2023-as nevelési évre Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat, ami azt jelenti, hogy a kerületben működő valamennyi óvoda nevelési tervében meg kell jelenjenek azok a módszertani lépések, amelyek e cél eléréséhez hozzásegítenek. 

„Ennek mentén külön örülünk, hogy a STADA Palánta játszótéri elemek a harmadik kerületben kerültek elsőként kihelyezésre, így a legkisebbek nemcsak az óvodában, de akár a játszótéren is találkozhatnak a fenntarthatóság, azon belül az élelmiszerek és a környezetvédelem kapcsolatával – mondta dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere. – A 2020-ban elfogadott és megalkotott, az országban egyedülálló komplex fenntarthatósági stratégiánk része minden olyan lakossági, intézményi edukáció, amely segít az itt élőknek eligazodni, hogy ők a saját életükben milyen kis lépéseket tehetnek kerületünk és persze a bolygó jövőállóságának biztosítása érdekében” – fogalmazott a polgármester. 

A különleges átadón az óvodások a játékok kipróbálása mellett a Felelős Gasztrohős Alapítvány jóvoltából egy Palánta-programban is részesültek, amely során ismereteket szerezhettek a hazánkban termő zöldségekről és gyümölcsökről, a bennük található fontos vitaminokról és ásványi anyagokról. Arról, hogy miért érdemes az idénynek megfelelő zöldségeket és gyümölcsöket vásárolni a boltban, a külföldről érkező áruk, például a távoli országokból behozott déligyümölcsök helyett. 

A STADA Palánta program októberben egy pesterzsébeti óvodában folytatódik.