Hogyan kell a fatányérokat karbantartani?

Sokan azért nem mernek fa tányérokkal, tálakkal, tálalókkal felszerelkezni, mert attól tartanak, hogy a tisztán tartásuk, valamint a jó állagmegőrzésük finoman szólva is problémás. Ám ez az elképzelés határozottan távol áll a valóságtól!

Időtáló fatálak

A fa, mint alapanyag egyik legjobb tulajdonsága, hogy antibakteriális. Vagyis a mindenféle mikroorganizmusoknak túl sok esélyük nincsen a maradásra, tapadásra. Ezzel szemben csak, hogy egy ellenpéldával éljünk a műanyagról már nem mondható el ugyanez. Tehát eleve adott egy olyan felület, amin nagyon nehezen tapadnak meg a baktériumok, gombák stb. 

Ez az egészséges étkezés és úgy amúgy a tudatos használat szempontjából óriási előny. De, hogy kitérjünk konkrétan a tisztázás és karbantartás kérdésére. A Faboltray által gyártott fatálak és fatányérok kivétel nélkül prémium minőségűek. Bükkfából készültek, ami miatt az ellenállóságuk kimagasló. ugyanakkor jó érzés hozzájuk érni, és a látványuk sem utolsó. Egészen konkrétan eleganciát sugároznak, ami az étkezés egészére rányomja a bélyegét, természetesen pozitív értelemben.

A csillogó felületet nagyon könnyű megőrizni, elegendő a készlet tagjait időközönként olajos szivaccsal áttörölgetni és ennyi az egész. Erre azért van szükség, mert ilyen módon a fa pórusai leszigetelhetőek, és a víz, valamint az ételmaradványok nem képesek beleülni, beleragadni, megbomlasztva ezzel a szerkezetét. Tehát a karbantartás ennyivel, néhány könnyed mozdulattal le is tudható, amit mindennek tetejében nem kell túl gyakran ismételgetni.

Mi újság a fatányérok mosogatásával?

A tányérok, tálak, tálalók elmosása nyilván nem maradhat el, ugyanakkor semmi különlegesre nem kell odafigyelni a mozdulatok közben. Egyedül a teljes kiszárítás, azaz a szárazra törlés az a kitétel, ami ha nem teljesül az az élettartam lerövidüléséhez vezethet. Ezen kívül legfeljebb arra ildomos még odafigyelni, hogy a lendületes késsel-villával evés ne karcolja meg a fa felületét. Mivel bükkről beszélünk, ezért ez nem annyira könnyű, mint ahogy így leírva tűnik, de nyilván próbálkozni nem jó ötlet.