A csatornaszag kialakulásának okáról és megszüntetéséről

A lakásban terjengő csatornaszag tipikusan az a jelenség, amelyet még rövidtávon sem lehet egykönnyen elviselni. A tüneti kezelés azonban semmit sem segít. Ha tehát virágillatot árasztó illatosítóval kívánjuk elnyomni ezt a roppant kellemetlen szagot, inkább tegyünk le a tervünkről: e kettő kombinációja ugyanis csak még orrfacsaróbb eredményhez vezet.

A tüneti kezelés nem megoldás

A csatornaszagot tehát nem elfedni, sokkal inkább megszüntetni kell. Annak érdekében, hogy sikerrel járjunk el, alapvetően fontos megállapítani a kellemetlen bűz okát és forrását.

Orrfacsaró szagok a fürdőszobában

A kellemetlen szag forrása általában a fürdőszoba. A probléma hátterében több kiváltó ok is meghúzódhat. Abban az esetben például, ha a padlóösszefolyó csöveiben dugulás következik be (például a felgyülemlett tisztítószer miatt), az állott vízben elszaporodó baktériumok és szerves anyagok miatt is létrejöhet a mindent elárasztó bűz. A lefolyó eldugulása is okozhat csatornaszagot, ám ennek megoldása gyakorta igényel profi beavatkozást.

A konyha sem marad ki

konyhában is kialakulhat csatornaszag és tetszik vagy nem, ez szinte minden esetben a háztartás lakóinak mulasztása miatt alakul így. Sajnos a tapasztalat azt mutatja, a büdös szag hátterében általában a konyhai mosogató nem rendeltetésszerű használata húzódik meg. Ne feledjük, a mosogató és a lefolyó nem konyhamalac! Az ételmaradékok a megfelelő színű kukába valók, és nem a konyhai lefolyóba, itt ugyanis megtapadnak a csövek felületén, zsíros lerakódásokat képeznek és akadályozzák a víz szabad lefolyását.

Kis odafigyeléssel megelőzhető a baj

A csatornaszag kialakulása tehát az esetek döntő többségében emberi mulasztás miatt történik. Figyeljünk oda a környezetünkre! A konyhai mosogatónál használjunk szűrőt, a WC-n pedig ne húzzunk le olyan nem odaillő anyagokat, amelyek dugulást eredményezhetnek. A lefolyó karbantartását is érdemes időről-időre elvégezni. Ehhez használhatunk házi praktikákat (szódabikarbóna és ecet) vagy a boltokban kapható profi lefolyótisztítókat is.