Hisztizik a Gazprom

A Siemens nem teljesíti az Északi Áramlat meghibásodott turbináinak javítására vonatkozó kötelezettségeit, emiatt a portovajai kompresszorállomáson csak egy turbina maradt működőképes, és a gázvezetéken csökkenteni kellett a szivattyúteljesítményt - közölte Vitalij Markelov, a Gazprom helyettes vezetője a Rosszija-24 tévécsatornán.

"Még májusban vártuk, hogy kapunk egy megjavított hajtóművet a Siemenstől, de a mai napig nem kaptuk meg" - mondta Markelov.
    
"Továbbra is vannak nyitott kérdések a szankciós kockázatokkal kapcsolatban, amelyek megakadályozzák, hogy ezt a gázturbinás hajtóművet visszaszállítsák Oroszországba, és hogy más hajtóműveket javításra küldjünk. Egy másik probléma a meghibásodott motoroké, amelyek a kompresszorállomáson a baleseti meghibásodás miatt kényszerűen leálltak. A Siemens nem végzi el a dolgát a problémák elhárítását illetően" - mondta.
    
Markelov szerint a  kompresszorállomáson hat gázkompresszor-egységet használnak a szükséges nyomás fenntartására. A gázvezeték tervezett áteresztőképességének fenntartásához öt turbinának kell működnie, egy pedig tartalék. Az állomáson már csak egy hajtómű működik, a többinél műszaki problémák léptek fel, vagy elérkezett a nagyjavítás ideje. A tisztségviselő hozzátette, hogy az Oroszország elleni szankciók bevezetése előtt a Gazprom számára nem okozott gondot visszakérni a megjavított hajtóműveket.
    
Az orosz gázszolgáltató hétfőn jelentette be, hogy a portovajai kompresszorállomáson egy újabb gázturbina-hajtóművet kényszerül leállítani annak esedékes nagyjavítása miatt, aminek következtében az Északi Áramlaton a gázszállítás az addigi napi 67 millió köbméterről a felére, a maximális mennyiség 20 százalékára, azaz napi 33 millió köbméterre csökken.

Forrás: MTI