Mit kell tudni a LiFePO4 technológiáról?

A címben taglalt kérdés megválaszolása előtt vizsgáljuk meg, hogy a LiFePO4 kifejezés mit takar. Az iskolából ismerős lehet az, hogy gyanúsan kémiai vegyjelre hasonlít ez a jelölés.

A LiFePO4 definíciója

A LiFePO4 jelentése az, hogy lítium-vasfoszfát. A lítium technológiára épülő aksik több mint három évtizeddel ezelőtt jelentek meg. A hordozható elektronikai eszközök elterjedésében komoly szerepe volt ennek a megoldásnak.

A lítumnak azonban nem csak pozitív tulajdonságai vannak. Egy rendkívül reaktív anyagról van szó, ami hordoz magában veszélyeket. Ha a lítiumos akkumulátor lángra kap, a tűz eloltása nem könnyű feladat. Az Elektro Hungary-nél elérhető lítium-vasfoszfát akku már egy jobb megoldás, ezt LFP vagy LiFePO4 jelöléssel illetik.

Mik a technológia előnyei?

Mivel ez egy biztonságosabb, stabilabb technológia, így nyugodtabb szívvel lehet használni a LiFePO4 akkumulátorokat. Termikus és kémiai értelemben véve is stabilabb, hiszen a lítium-vasfoszfát rövidzárlat alkalmával, túltöltés esetén és mechanikai sérüléskor sem lobban lángra.

Az ilyen aksikban lévő celláknak hosszabb az élettartama, így egy hagyományos lítiumos akkumulátorhoz képest tartósabbnak bizonyulnak. Karbantartást nem igényelnek, és az sem jelent problémát, ha huzamosabb ideig nem töltjük fel. Nulla és 45 Celsius-fok között bármilyen hőmérséklet esetén működőképesnek bizonyulnak a lítium-vasfoszfát aksik.

Feltöltésük nem igényel sok időt, és az is jó hír, hogy egészen addig, amíg le nem merülnek, egyenletes teljesítményre képesek. Súlyuk is jóval kevesebb, mint amilyen nehezek az ólomsavas aksik. Miután egy lítium-vasfoszfát akkumulátor négyszer annyi ideig bírja, mint egy lítiumos, környezetvédelmi szempontból is kedvezőbb. Ezenfelül nincsenek benne ritkaföldfémek sem. A töltés folyamatának melléktermékeként nem képződik esetükben hidrogén.

Tudnivalók a LiFePO4 akkumulátortöltők kapcsán

Több különböző cég gyárt lítium-vasfoszfát technológiára épülő akkumulátorokhoz töltőt. A legismertebbek közé tartozik a Green Cell, valamint a Victron Energy. Mindkét cég magas minőségű töltőket állít elő.

Miután több webáruházban is kínálnak LiFePO4 akkumulátort és ahhoz való töltőt, így jogos a kérdés, hogy honnan érdemes vásárolni? Melyik gyártó termékét érdemes megvenni? Először is érdemes mérlegelni, hogy az adott webshop mennyire megbízható: legyen telefonos elérhetősége, továbbá nyilvános a fizikai címe és az e-mail-címe. Ha ezeket ellenőriztük, akkor nézzük meg a termék adatlapját.

Minden töltő esetében meg szokás adni, hogy milyen teljesítményre képes, méghozzá W-ban értve. Érdemes áttanulmányozni az olyan paramétereket is, mint a bemeneti és kimeneti áram, de jó megvizsgálni azt is, hogy túltöltés elleni és rövidzárlat elleni védelemmel fel van-e vértezve az eszköz.