Hogyan válasszunk biztonságos munkavédelmi cipőt?

A munkavédelemben a láb, a lábfej és a talp védelem az egyik legfontosabb kérdéskör. Ezen a téren a munkavédelmi cipők, bakancsok és lábbelik nyújthatnak megoldást. Éppen ezért az alábbiakban a munkavédelmi cipők és munkás bakancsok választékával foglalkozunk részletesebben.

Védelmi fokozat meghatározása

Védelmi fokozatok terén meglepően sok fokozattal találkozhatunk az áruházakban. Szám szerint ez azt jelenti, hogy 8 + 4 védelmi fokozaton belül kell egy adott munkavédelmi lábbeli esetében megtalálni a megfelelő kategóriát.

Összességében azonban elmondható, hogy ezek közül a fokozatok közül 4-5 van tényleges használatban, amikkel a legtöbb munkavédelemre hivatott környezetben biztosítható a megfelelő védelem. Ezek között az egyszerű csúszásmentességtől kezdődik a védelmek szinte és megtalálható közte az antisztatikusság, energiaelnyelő sarokrész, a vízlepergető képesség, illetve az orrmerevítés és a talpátszúrás elleni védelem is.

Megfelelő méret megkeresése

A megfelelő méretű lábbeli kiválasztása a hétköznapi viseletben is fontos, de a munkavédelem szemszögéből kifejezetten fontos lehet. Ennek oka, hogy egy munkavédelmi lábbeli 8- vagy akár 12 órán át is lábunkon lehet. Ilyen hosszú időtáv során mondanunk sem kell sokat nyomhat a latban, egy megfelelő méretű cipő.

Egy szoros cipő ugyanis teljes mértékben kényelmetlen lehet, törheti lábunkat, aminek eredményeként totális pénzkidobásnak érezhetjük a lábbeliért kiadott pénzt. A másik véglet azonban szintén nem a legjobb opció, hiszen az indokolatlanul nagy cipőben mozoghat lábunk, ami akár balesethez is vezethet és mozgásunkat is lassíthatja.

A megfelelő méret kiválasztása tehát kényelem és baleset megelőzés szempontjából is fontos, de egészségügyi szempontjai is vannak, hiszen a jól szellőző cipővel a hőérzetünk is jobb lehet, illetve a fertőzésveszély is csökkenthető.

Megbízható gyártó kiválasztása

Természetesen a gyártók tekintetében szintén nagy a szórás, hiszen neves és kevésbé ismert gyártók közül is válogathatunk. Ezen a téren például ismerősen csenghet a Puma, Portwest, a Cerva, vagy épp a Coverguard neve, de kiváló minőségű lábbeliket kaphatunk az Artra, a Base, Giasco, vagy a VM gyártásában is.

Gyártók esetében persze nem árt utánanézni a minőségnek, hiszen egy jól csengő név nem biztos, hogy minőségi, hosszútávú megoldást is kínál. Persze a vonatkozó munkavédelmi előírásoknak szinte az összesnek meg kell felelnie, de a piacvezető gyártók ennél jóval többet kínálhatnak számunkra.

Tartósság és anyagminőség

Munkavédelmi lábbelik esetében sokat nyom tehát a latba a tartósság. Emiatt a munkavédelmi cipők és a munkás bakancsok választékában válogathatunk például az acél, a kompozit, vagy épp a kevlárral készült cipők közül. Ezek közül az acél a legnehezebb, így tartósságban páratlan lehet, de cserébe a kényelem terén kell kompromisszumot kötnünk. A kompozit némileg könnyebb lehet, és cserébe a hőkomfortunk is lehet jobb, ez viszont jellemzően kicsit nagyobb felárat jelent.

Stabilitás

Végül, de nem utolsó sorban érdemes szót ejteni egy lábbeli stabilitásáról. A stabilitás alatt érthetjük a csúszásmentességet, de maga a sarok és lábmerevítést is. Amik mind-mind hozzájárulhatnak a jobb munkavédelmi képességekhez, illetve a hatékonyabb munkavégzéshez is.

Összegezve

Egy munkavédelmi cipő, vagy munkavédelmi bakancs esetében tehát jó pár szempontot figyelembe kell venni. Kezdve a munkavédelmi fokozattól, a méreten, gyártón, anyaghasználaton át egészen az árig. Ez utóbbi alapján egyedül azonban semmiképp sem érdemes dönteni. Ennek oka, hogy minden munkakörülmény és helyzet más és más, így mindig ahhoz illően válasszunk lábbelit munkavédelem terén is.