A NATO ellen tüntettek

A spanyol rendőrség tilalma ellenére több ezren tüntettek vasárnap a NATO ellen Madridban – jelentette a Magyar Békekör tudósítója hétfőn.

A NATO kedden kezdődő madridi csúcstalálkozójához időzített megmozdulás sokféle világnézetű résztvevője követelte a NATO feloszlatását, és azt, hogy ne a bérből és fizetésből élőkkel fizettessék meg az Ukrajnának küldött nyugati fegyverek árát.

Bár a NATO-szövetségesek igyekeznek az egység látszatát kelteni, mind nagyobb surlódás tapasztalható körükben. Ennek egyik megnyilvánulásaként a Hetek Csoportjának (G7) elmaui (Németország) csúcstalálkozóján Johnsson brit miniszterelnök óva intette Macron francia elnököt, nehogy támogassa a béketárgyalást az oroszokkal, mert – mint mondta – csak a nemzetközi instabilitást fokozná vele.

 Az elmaui tanácskozáson Bidennek és Johnssonnak annak dacára sem sikerült eloszlatnia az Ukrajna győzelme iránti kétségeket, hogy az emerikai elnök bejelentette, közép-hatótávolságú rakétákat adnak el Kijevnek. (Erről a CNN tájékoztatott.) „Ukrajna győzhet és győzni is fog! Nincs helye a csüggedésnek!” – mondta a brit miniszterelnök, aki további 525 millió fonttal kíván kezességet vállalni arra, hogy Ukrajna újabb hitelekhez juthasson. London az idén összesen 1,8 milliárd fonttal segít Zelenszkij rendszerének.

Kijev több pontját célzott rakétatámadás érte vasárnap reggel. Az orosz haderő lakóépületekben berendezett ukrán katonai célpontokat, továbbá egy rakétagyárat, a lengyel határ közelében pedig egy zsoldos kiképző központot semmisített meg.

A luhánszki milíciák és az orosz hadsereg bekerítette a Liszicsanszkban rekedt ukrán katonákat, akik – szeverodonyecki társaikhoz hasonlóan – úgy próbálnak a végsőkig kitartani, hogy – felsőbb utasításra – lelövik azokat a külföldi zsoldostársaikat, akik nyugati titkosszolgálatok donbászi tevékenységére vonatkozó információkat adhatnának ki, ha orosz hadifogságba esnének.

A Hetek elmaui csúcsértekezletén azzal vádolták meg Putyint, hogy akadályozza a gabonakivitelt az ukrajnai kikötők blokádjával. Az orosz elnök válaszában közölte: Oroszország nem akadályozza a gabonakivitelt, hiszen a víziutakat az ukrán haderő aknásította el, így hát neki is kell aknamentesítenie.

Annalena Baerbock német külügyminiszter egyenesen azzal vádolta meg Oroszországot, hogy „fegyverként használja az élelmet a világ kiéheztetésére”. Mire az orosz nemzetbiztonsági tanács elnökhelyettese, Dmitrij Medvegyev megjegyezte: lám-lám hogyan jutnak el idáig egy olyan ország vezetői, amely Leningrádot 900 napon át ostrom alatt tartotta, és hagyta, hogy 700 ezer ember éhen haljon.

Hitler Oroszország ellen irányuló háborús előkészületeihez hasonlította a Nyugat ténykedését Lavrov orosz külügyminiszter. „Hasonlóan ahhoz, ahogyan Hitler hozott össze számos európai országot a II. világháború kezdetén, az Európai Unió és a NATO koalíciót hoz össze lényegében azzal a céllal, hogy háborút indítson Oroszország ellen” – mondta Lavrov.

Az orosz elnök tudatta, hogy még az idén rendszerbe állítják a Szarmat interkontinentális ballisztikus rakétát, Fehéroroszországnak pedig Iszkander-M rakéta renmdszereket adnak a következő hónapokban. Lukasenko fehérorosz elnökkel szombaton megtartott szentpétervári tanácskozásán Putyin közölte, hogy az Iszkander rendszer egyaránt használható ballisztikus és cirkáló rakéta indítására, hagyományos vagy nukeáris töltettel.

Forrás: MTI