Költséghatékony takarítás egyszerűen

Sajnos az áremelkedés mindenkit megvisel, főleg hogy nem csak az élelmiszerárak, de a tisztítószerek árai is egyre jobban emelkednek. Mégis van megoldás arra, hogy költséghatékonyan ússzuk meg ezt az időszakot. Az alábbiakban bemutatunk pár gazdaságos praktikát arra, hogy gond nélkül ragyogó tiszta legyen a lakás!

Mosószóda – a mindenhez jó csodaszer

A mosószóda már nagyanyáink idejében is slágernek számított. Nevével ellentétben nem csak a ruhákat varázsolta tisztává, hanem a koszos padló és ragyogott tőle. A mosószóda ugyanis profi módon távolítja el a szennyeződéseket, nem véletlenül a mosóporok egyik alapja. Árát tekintve egy kiló bőven sok mindenre elég és jóval olcsóbb, mint bármely más – egyébként sokkal kevésbé hatékony – tisztítószer. A felmosóvíz mellett spriccelős flakonba is tehetjük hígítva, ráadásul illóolajat is adhatunk hozzá, ha illatosítani szeretnénk.

Ecet – a legjobb vízkőoldó és öblítő

A boltokban kapható bio vízkőoldók alapja mindnek valamilyen természetes sav. Ez persze különféle sav lehet, viszont kémiailag nincs sok különbség. Árban már annál inkább. Amíg az üzletekben lényegében illatosított ecetet veszünk hatszoros áron, addig mi magunk is elkészíthetjük a filléres étkezési ecetből ugyanazt a formulát. 

A megfelelő hígítással és illóolajjal pontosan ugyanazt kapjuk. Ráadásul az ecet fele arányban vízzel hígítva az egyik legjobb ruhaöblítő. Az illatosítást szintén illóolaj biztosítja ilyenkor. Bármire is használjuk az ecetet garantáltan bevált tisztítószert kapunk belőle. Na és mi a helyzet a szagával? Az illóolaj képes elnyomni, és alig érződik. Öblítő esetén pedig egyáltalán nem lesz ecetszagú a ruha.

Gyakoribb szellőztetés – kevesebb por

A porszívó használatát ugyan nem fogjuk vele elkerülni, de ha nyáron, napi szinten kereszthuzattal szellőztetünk, akkor kevesebb gondunk lesz a megtelepedő porral. Ez kevesebb portörlést, és persze portalanító használatát jelenti. Egyébként, ha már a poros bútorokról volt szó, a banánhéj remek fényesítő hatással bír.