Íme, a kortyolásra méltó fekete titka!

Nem mindegy, hogy hajnalok hajnalán, egy zűrös munkahét kezdetén vagy éppen végén milyen fekete gőzölög a bögrében, csészében. Nem mellékes a savassága, a karakteressége, a gyümölcsössége és persze az ízletessége. Tehát az sem szőnyeg alá söpörhető tény, hogy pontosan miben, és hogyan fől a hőn áhított koffeinbomba.

A darálós az igazi?

Sokan már-már vérre menő vitát folytatnak arról, hogy a kotyogós vagy a darálós kávéfőző a jobb választás. Kicsit olyan ez, mintha egy ringbe tévedt volna a múlt és a jövő. Valójában, azonban hibás lépés pozicionálni őket, ugyanis a létjogosultságuk így is-úgy is megkérdőjelezhetetlen.

Nem is feltétlenül kell pálcát törni vagy szélsőségesen egyikre, másikra voksolni. A két típus akár meg is férhetnek egymás mellett, hiszen más-más ízélményeket ígérnek. Arról nem is beszélve, hogy a két végpont között azért akadnak bőven jelentkezők. A kapszulás, párnás főzők például joggal kérhetnek szót maguknak.

Technikailag aligha dönthető el, hogy melyik az a konstrukció, ami leginkább figyelmet és persze belevaló kávét érdemel. A legjobb tehát, ha az egyéni igények a meghatározóak. A gyorsaság a lényeg, a barista élmények megtapasztalása a fontos vagy mik azok a kritériumok, amik nem szenvedhetnek csorbát? 

Ha ezek megvannak, akkor máris könnyebbé válhat a választás. Aki például soha nem kívánja megízlelni mit is jelent egy illatos melange elkortyolása vagy egy csábító americano ízlelgetése, annak elképzelhető, hogy a kotyogós vagy a legegyszerűbb automata alternatíva megfelelő. Ám aki szívesen elmerülne, na nem a habokban, de mondjuk a kávégőzben vagy tejhabban, annak a speciálisabb gépek ajánlhatóak, amiknek a közbenjárásával, egy gombnyomás után számtalan kávéfajta kipróbálható.

Őrölt vagy szemes, kapszulás vagy párnás?

Ezek után az is logikus dilemma, hogy akkor most milyen jellegű kávé passzol a főzőhöz? A legtöbb típus egyébként többféle módon is üzemeltethető, így például a darálósokban az őrölt kávé is helyet kérhet magának, ellenben ez fordítva már nincs így, tehát célszerű résen lenni.