Piaci mechanizmusok az ingatlanpiacon: venni vagy eladni?

Mi jellemzi jelenleg a budapesti ingatlanpiacot? Hol érdemes most venni és eladni, illetve mi a helyzet az új építésű lakásokkal? Érdemes még kivárni a hitelfelvétellel? A legfontosabb kérdéseket Török Dávid ingatlanszakértő segített megválaszolni.

Mi jellemzi az új építésű lakások piacát?

A vevői oldal motorjául szolgáló a Zöld Otthon Program kifutásával úgy tűnik, egyre kevesebben engedhetik meg majd maguknak az új építésű lakások vásárlását az elképesztően megemelkedett négyzetméterárak mellett, így jelentősen megnyílt az olló a használt és az új lakásárak között. Ráadásul a jelenlegi gazdasági környezet miatt további áremelkedésre lehet számítani, hiszen

- számottevően kevesebb projekt indul,

- a szektor munkarerőhiánnyal küzd,

- az alapanyagárak jócskán megemelkedtek,

- az infláció az egekben, és

- a kamatok is folyamatosan növekednek.

Az ingatlanvásárlás menete hitelfelvétel esetén így jóval kedvezőtlenebbül alakul, míg a szektor a hatalmas érdeklődésre tekintettel nagy várakozással tekint a Zöld Otthon Program folytatására.

Budai ingatlant szeretnél eladni? Most érdemes!

Mivel Budán jelenleg nagyon csekély a kínálat, kiváló beszállási pont lehet, ha most szeretnél eladni. A jelenlegi piac ugyanis nem kedvez az alkunak a vevői oldalon, ezért sok esetben a piaci ár felett is értékesíthetjük az ingatlanunkat még akkor is, ha az nem rendelkezik feltétlenül kiemelkedő adottságokkal. 

Egy jó marketing stratégiával, kiváló kommunikációval és tárgyalástechnikával még akár egy átlagos, de jó környéken található lakással is jó üzletet köthetsz. Ebben segítségedre lehet egy ingatlan tanácsadó, hogy a lehető leggyorsabban, a legmagasabb árat kapd a lakásodért.

Mi a helyzet a pesti kerületekkel?

Ha rövid távú kiadásban gondolkodsz, most érdemes lehet befektetni egy frekventált helyen fekvő pesti ingatlanba. Míg az 5. kerületben Budához hasonlóan csekély a kínálat, a 6., 7., 8., 9. és 13. kerületben viszont már nagyobb a választék. 

A koronavírus miatti visszaesés után idén már várhatóan jóval nagyobb lesz a kereslet a rövid távon kivehető lakásokra, de ha ilyen terveid vannak, mindenképp alaposan járd körbe a kérdést, hogy biztosra menj. Ha ugyanis a ház Szervezeti és Működési Szabályzata nem tartalmazza, hogy a lakóközösség engedélyezi ezt a lakáskiadási formát, az önkormányzattól nem fogsz engedélyt kapni erre a tevékenységre! 

Elszálló kamatok: ne várj tovább a vásárlással

Ha ingatlan tervezel vásárolni a közeljövőben hiteligényléssel, ideje a tettek mezejére lépni! Az emelkedő kamatok mellett ugyanis egyre magasabbak lesznek a törlesztőrészletek, ráadásul a feltételek is szigorodni fognak, így várhatóan nehezebb lesz külső forrást bevonni a vásárláshoz. Jelenleg 7% körül mozognak a hitelkamatok, ami az egy évvel korábbi 4,5 %-hoz képest már magas, de a 2009 után jellemző 10% fölötti értékekhez képest még alacsonynak számít. Még az idén további kamatemelés várható, úgyhogy ne várj tovább, ha nem muszáj.

Segítségre van szükséged ingatlanvásárlásban, illetve -eladásban?

Fordulj egy tapasztalt otthonszakértőhöz, mint amilyen Török Dávid, aki az Otthon Centrum kötelékében idén már 4. alkalommal lett az év ingatlantanácsadója. Ha kérdésed van, keresd bizalommal elérhetőségein, és kövesd be a TikTokon!

 

(fotók: Pixabay)