Egykori gerilla Kolumbia élén?

Elnökválasztást tartottak vasárnap Kolumbiában. Győri Enikő fideszes EP-képviselő, az Európai Parlament választási megfigyelő missziójának egyetlen nem spanyol tagja leszögezte: „A misszió jelenléte azt a célt szolgálta, hogy a kolumbiai polgárok bizalma erősödjön a saját választási rendszerükben. Kolumbia jól vizsgázott, az ország nagy részén nyugodt légkörben, a szabályok szerint voksoltak.”

Győri Enikő hangsúlyozta: “Kolumbia tragikus évtizedei után a külvilág a 2016-os, erősen vitatott és a kolumbiaiak által népszavazáson elutasított békemegállapodástól várta, hogy békét hozzon, valamint hogy a drogkartellek és a terroristák ne garázdálkodhassanak tovább. A helyzet sokat javult, de ma is vannak olyan területek, ahol az állam nincs jelen. Az igen törékeny politikai helyzetben Bogotá kérésére küldött az EU megfigyelőket. A márciusi törvényhozási választások után több politikai erő is csalást kiáltott. Mi kisebb problémáktól eltekintve semmi ilyet nem tapasztaltunk.” 

A képviselő elmondta: “Megtiszteltetés, hogy itt lehetek. A választási megfigyelői misszióknak ilyen országokban van értelme, nem pedig, mikor uniós tagállamokba küldenek megfigyelőket, politikai hisztériakeltés gyanánt, mint ahogy hazánk esetében történt.” 

Az első fordulót Gustavo Petro baloldali volt gerilla nyerte, ellenfele pedig Rodolfo Hernández üzletember lesz a június 19-én esedékes második fordulóban. Győri Enikő visszatér majd Kolumbiába, hogy a voksolást ismét a helyszínen kísérje figyelemmel.