Ekkora lehet az államháztartási hiány

Az államháztartás hiánya 5,5 százalékos lehet idén Magyarországon, majd lassú csökkenésnek indulhat; jövőre 3,8, azt követően 3,5 százalék lehet a deficit - közölte az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb elemzésében kedden.

Kiemelték: a gazdaság az idén 3,8 százalékkal nőhet, és jövőre is hasonló ütemű, mindössze 0,3 százalékponttal alacsonyabb GDP-bővülésre lehet számítani.
    
A magyar monetáris és fiskális döntéshozóknak egyre több kihívással és kockázattal kell szembenézniük, így például a globálisan növekvő infláció, a szigorodó finanszírozási kondíciók, az orosz-ukrán háború és az elszabaduló alapanyag- és árupiaci árak - hívták fel a figyelmet.
    
Az elemzőház megítélése szerint a kitűzött hiánycél tartásához elképzelhető, hogy további intézkedések is szükségesek lesznek.
    
Jelezték, hogy a frissen bejelentett különadók legnagyobb befizetője a Mol és az OTP lesz, amelyek várhatóan 250 és 82,5 milliárd éves extra adóval számolhatnak.
    
A Mol esetén az extrán szélesedő Brent-Ural különbözet jelentősen javítja a vállalat eredményét, amit csak részben ellensúlyoz a 480 forintban maximalizált benzinár miatt jelentkező veszteség. A bankszektor esetén a magasabb kamatkörnyezet segíti az eredményességet, ugyanakkor a most bejelentett adó ilyen kritikus időszakban negatívan hathat a hitelkihelyezésre az Equilor szerint.
    
A telekommunikációs adó emelése becslésük szerint a Magyar Telekom által fizetendő adót 15 milliárd forinttal növeli, míg a negyedik blue chipet, a Richtert nem érinti a most bejelentett csomag.
    
Az Equilor azzal számol, hogy a kamatszint 7,9 százalékon tetőzhet az idén, de ezzel együtt pozitív reálkamat nem lesz elérhető, mivel az éves infláció 9 százalékon alakulhat.
    
A forintpiacról megállapították, hogy a hazai fizetőeszközt az utóbbi időben számos tényező gyengítette: az uniós helyreállítási alap forrásai körüli bizonytalanság, az orosz-ukrán háború, a nagy jegybankok monetáris szigorítása, valamint a magyar kormány nem konvencionális adópolitikai intézkedései.
    
A társaság szerint - amennyiben végül sikerül megegyezni az Európai Unióval - nem kell stabilan 400 forint feletti euróval számolni, az árfolyam a mostani 393 forintos szint körül mozoghat az év során.
    
A legtöbb mutató alapján beköszöntött a medvepiac a tőkepiacokon, így egy időre el lehet köszönni a stabilan és kiszámíthatóan emelkedő részvényárfolyamoktól - összegezte az elemzőház.

Forrás: MTI