Romano Drom a Kobuciban

Egy ma is élő oláhcigány hagyomány, a lánykérés, vagyis a kéretés (mangaipo) jegyében ad koncertet a Romano Drom június 1-jén az óbudai Kobuci kertben.

Az egyik legismertebb, huszonhárom éve működő hazai cigány világzenei formáció a kétórás műsor első felében a kéretés menetét mutatja be az együttes új dalain keresztül, a koncert második részében a Romano Drom legismertebb dalai hangzanak el. Az este során vendégzenészek is közreműködnek - közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.
    
Mint írták, a kéretésre gyakorta több éven át készülnek a családok. A lányos családok a leánygyermek férjhez menéséig szigorúan vigyáznak a lány tisztességére, érintetlenségére. A fiús családok pedig a fiú jó hírére, a roma társadalmon belüli elfogadottságára. A leánykérés nagy felhajtással, a tágabb család és a köztiszteletben álló idős romák meghívásával, részvételével zajlik.
    
A Romano Drom (romani nyelven: a cigányok útja) a magyarországi kortárs roma kultúra egyik legprominensebb képviselője, amelyet Kovács Antal énekes, gitáros alapított 1999-ben. A zenekar azóta bejárta a világot Amerikától Dél-Koreán, Norvégián át, Szerbián és Portugálián keresztül Ukrajnáig, napjainkra az egyik legkeresettebb világzenét játszó roma együttessé vált. Az együttes 2019-ben a tamperei világzenei expón képviselte Magyarországot; Kovács Antal egyik alkotója, szereplője a Somnakaj című cigány musicalnek.
    

Az együttesben a zenekarvezető mellett Balogh József énekel és gitározik, Kovács Antal Máté dobol, Kovács Krisztián ütőhangszereket szólaltat meg és táncol, basszusgitáron pedig Bordás Péter játszik.

Forrás: MTI