Energetikai innovációk jöhetnek

A villamos energiáról szóló törvény idén szeptember 1-jétől lehetővé teszi, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) energetikai szabályozási tesztkörnyezetet működtessen.

A tesztkörnyezet kialakításának előkészületeit a hivatal megkezdte: első lépésben az energetikai innovátorok olyan projektötleteit várja, amelyek alkalmasak lehetnek az élesüzemi tesztelésre - mondta Horváth Péter János, a MEKH elnöke a hivatal közleményében, amit csütörtökön juttattak el az MTI-nek.

Horváth Péter János hozzátette, a szabályozási tesztkörnyezet célja, hogy ösztönözze olyan energetikai innovációk megjelenését, piacra lépését, amelyek hozzájárulnak a villamosenergia-rendszer fenntartható és költséghatékony működtetéséhez, a fogyasztói igények magasabb színvonalú kielégítéséhez vagy az ellátásbiztonság növeléséhez.
    
A hivatal elnöke a tesztkörnyezet előnyeiről megjegyezte, itt az éles rendszerek működésébe való beavatkozás veszélye nélkül - védett, kontrolált környezetben - lehet új megoldásokat kipróbálni. A tesztüzemi működés ezen túl közvetlen kapcsolatot és gyorsabb információáramlást biztosít a szabályozó és az innovátorok között, lehetőséget ad az esetleges kockázatok feltérképezésére és arra is alkalmas, hogy tesztelje az újítások életképességét, valamint becsatornázza az érintett fogyasztók véleményét.
    
Horváth Péter János közölte, az energetikai szabályozási tesztkörnyezet megfelelő kialakítása érdekében első lépésben áttekintették és elemezték a nemzetközi gyakorlatokat, most pedig szeretnék megismerni azokat a magyarországi innovációkat, illetve projekt-terveket, amelyek megvalósításához hozzájárulhat élesüzemi tesztkörnyezetben történő kipróbálásuk.
    
A tesztelésre alkalmas energetikai innováció lehet bármely olyan, műszakilag és üzletileg megalapozott termék, szolgáltatás, technológia, üzleti modell vagy más újítás létrehozása vagy magyarországi átvétele, ami az országban még nem terjedt el - ismertette a MEKH elnöke.
    
Horváth Péter János kifejtette, hogy a hivatal az energetikai innovációk rövid ismertetése mellett arra is kíváncsi, hogy a projekt megvalósításának vannak-e jogszabályi akadályai, ugyanis a tesztüzemi működés arra is lehetőséget ad, hogy a MEKH bizonyos jogszabályi előírások teljesítése alól a tesztkörnyezetben való kipróbálás idejére mentesítse az érintetteket.
    
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a szabályozási tesztkörnyezetben való kipróbálásra javasolt innovációs ötletek leírását június 17-ig a sandbox@mekh.hu címre várja.

Forrás: MTI