Így fogj hozzá a babaszoba berendezéséhez!

Gyermeket váró szülőként a babaszoba megtervezése, kifestése, ideális berendezése, a világítás kialakítása a legfontosabb feladatok közé tartoznak a jövevény érkezése előtti hajrában.

A kismamákban a fészekrakó ösztön erősödésével egyenes arányban nő a baba birodalmának tökéletesítése iránti igény, az elképzelések gátja legtöbbször a családi költségvetés. De házilagos kivitelezéssel sok minden megvalósítható kevesebből is, ráadásul ez ma már divatos, majdhogynem kötelező eleme is a babavárásnak. 

Inspirációk a babaszoba berendezéséhez

Az interneten ma már rengeteg helyről meríthetünk ihletet, fantasztikus átalakításoknak lehetünk szemtanúi, amelyek láttán azt érezhetjük, mi magunk is képesek vagyunk a megvalósításra. A Festékpalota.hu festékkínálatában bababarát festékeket is talál nemcsak falra, hanem bútorokra is, amelyekkel gyerekjáték lesz egy egészséges környezet kialakítása a pici számára.

Elsőként jó, ha rátalálunk egy stílusra, amelyet követni szeretnénk, és a falszíneket, burkolatokat, textileket, berendezési tárgyakat, dekorációkat ennek megfelelően szerezzük be, alakítjuk ki. Inspirálódjon képek, érzések segítségével. 

Gondoljuk át a babaszoba kezdeti és későbbi funkcióit, variálási lehetőségeit, hogy munkánk ne csak 1-2 évre szóljon, hanem végigkísérje csemeténket legalább a kisgyermekkor végéig. 

Berendezési elvek, amelyek megkönnyítik a jövőt

Világos és pasztell árnyalatok használatával nemcsak barátságosabb enteriőrt alakíthat ki, de a teret is megnövelheti optikailag.

Érdemes átgondolni, melyik életszakaszban milyen bútorokra lesz szükség, és ezeket hogyan tudja már a babaszoba berendezésekor biztosítani, melyik milyen variációs lehetőséget hordoz magában, együtt tud-e nőni a gyerkőccel. A használhatóságot vegye figyelembe a bútorok kiválasztásánál. Dekorációkkal rengeteget tud változtatni egy enteriőr kinézetén.

Mi és hova kerüljön egy babaszobában?

Ha kezdetben nem is a saját ágyában alszik a baba, egy kis idő elteltével mindenképp szüksége lesz saját fészekre, ahol nyugodtan alhat. Praktikus lehet, ha a babaágy átalakítható, hosszabbítható, így együtt fejlődik vele. Úgy helyezze el, hogy se zaj, se erős fény, se huzat, se túl meleg ne zavarja a picit. Hasznos lehet egy kényelmes fotel is a kiságy mellett a táplálás, mesélés idejére.

Polcokra, szekrényekre is szükség lesz a babaholmik, ruhák számára, illetve a későbbiekben a játékok, könyvek rendezéséhez. Itt is előnyös lehet az átalakíthatóság.

A világítás kérdése

Lehetőség szerint minél több természetes fény legyen a babaszobában, illetve a mesterséges fényforrásokat úgy helyezze el, hogy azok erős fényforrásuk révén ne legyenek kényelmetlenek a baba számára, illetve megfelelő általános és helyi világítást szolgáltassanak a különféle tevékenységekhez.

A lámpák nemcsak világítótestek, hanem komoly dekorációs értékkel bíró tárgyak is, használatukkal hangulatosabbá, barátságosabbá tehetjük a babaszobát. A biztonságra is kiemelten figyeljen.