Mi mindenre érdemes gondolni, ha tolóajtót szeretnél?

Szeretnél egy vagy több tolóajtót a lakásodba, de elrémisztenek az árak? Ha szeretnéd, s rendelkezel némi elszántsággal, akkor könnyen és kedvező áron akár te magad is kivitelezheted, így egyrészt pénzt is spórolhatsz, másrészt büszke is lehetsz, hogy te csináltad meg!

Ha érdekelnek a részletek, s szeretnéd tudni, hogyan lehet egyszerűen és olcsón megvalósítani álmaid tolóajtaját, akkor tarts velünk a cikkben!

Miért jó a tolóajtó?

Az Ajtóház beltéri tolóajtók tekintetében is elkényezteti az érdeklődőket, ezért ha komolyan gondolod, érdemes megnézni a weboldalukat. A tolóajtónak rengeteg előnye lehet. Egyrészt különleges hangulatot varázsol otthonunkba, másrészt kifejezetten praktikus, ha nem szeretnénk olyan sok helyet veszíteni, amire egy hagyományos ajtó kitárásához szükségünk lenne.

A manapság választható tolóajtók réges-rég túlmutatnak a harmonikaajtón, amire gyermekkorodból emlékszel. Itt most minőségű, prémium kivitelű nyílászárókról van szó, amelyek gyönyörködtetnek megjelenésükkel.

Létezik a falnyíláshoz is alakítható, falban futó tolóajtó?

Igen! És ráadásként még igen egyszerű kivitelezésnek is örülhetünk, amely bárki számára lehetővé teszi a megvalósítást! Az Ajtóház kínálatában elérhető már olyan vasalat, amit kedvező áron vásárolhatunk meg, saját két kezünkkel felszerelhető, sőt, a meglévő nyílás méreteihez igazítható! Akár az előtétfalat elkészítő szakember is fel tudja szerelni, ha mi nem szeretnénk bajlódni vele.

Hogyan működik?

Nagyon fontos, hogy mielőtt az ajtó beépítésére megérkeznének a szakemberek, már az összeszerelt vasalatnak kell várnia őket, hiszen az ő feladatuk az ajtó tokjával és lapjával kapcsolatos, hogy azok a helyükre kerüljenek. 

Ezért ezzel számolnia kell az ügyes kezű megrendelőnek. A falnak, amibe a tolóajtó belefut, (azaz elrejti, amikor nyitva van) legalább  60 mm-esnek kell lennie. Üveges ajtó esetén pedig a 80 mm javasolt.

A vasalat felül egy sínből vagy “U” profilból áll, alatta a két szélen ütközők találhatóak, a kettő között pedig a vasalatban gördülőkocsi, ami majd az ajtó mozgatásáért felel. Ezeket kell felszerelni ahhoz, hogy az ajtó telepíthető legyen.

Van egy fontos kiegészítő, a két anya közötti, csavarra kerülő “híd”, amit majd az ajtólap tetejére kell illeszteni. Ezt a feladatot azonban majd azok fogják elvégezni, akik az ajtót beszerelik. Az azonban elengedhetetlen, hogy ez az összetevő ne vesszen el, hiszen szükség lesz rá a későbbiekben. Ha korábban kerül a helyére, gyakran nyoma vész, vagy az ajtózseb mélye nyeli el, ezért nem érdemes korábban odailleszteni.

Hogy ne mozogjon el az ajtó, egy alsó vezető is található a készletben, de ezt is a telepítést végző szakembernek kell adni, ha azt szeretnénk, hogy minden flottul menjen. A feladatokat, illetve magát a telepítést is könnyen értelmezhető ábrák mutatják be, hogy bárki könnyedén elvégezhesse azokat. Te készen állsz az új tolóajtódra?