Kerüljön jó helyre az aludoboz!

Gyűjtő automaták segítenek országszerte, hogy kiürült aludobozainktól környezettudatosan szabadulhassunk meg, ráadásul mi is profitáljunk ebből.

Tudatos döntéseket hozni nem mindig egyszerű, ám egyre több segítséget, lehetőséget kapunk, hogy a saját életünk, hétköznapjaink szintjén is tehessünk valamit a környezetünkért. A háztartás körüli tudatosság középpontjában általában a csomagolás áll: az otthon keletkező hulladék nagyrésze ebből tevődik össze, így nagyon jó kiindulópont, ha ezen a téren igyekszünk lépéseket tenni.

Természetesen a legjobb, ha a lehető legkevesebb csomagolóanyaggal próbáljuk megoldani az életünket: a saját szatyrok, üvegek, flakonok már nemcsak az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő csomagolásmentes boltokban, hanem sok szupermarketben is használhatók. Amit nem tudunk ilyen módon megvenni, annál törekedjünk a minimalizálásra és az újrahasznosításra.

Ha csomagolásról beszélünk, általában a papírra és a műanyagra gondolunk, azonban meg kell említenünk még egy fontos szereplőt: az alumíniumdobozt.

Nem szemét, hanem érték

Korábban talán csak a sör és az energiaital kapcsán jutott eszünkbe az aludoboz, de ma már üdítőitalok és kávé is kapható ilyen formában, így a gyerekek, fiatalok is egyre inkább kapcsolatba kerülhetnek vele. Az újrahasznosítható anyagok közül az aludobozok alapanyagául szolgáló alumínium – már csak a nyersanyag ára miatt is – az egyik legértékesebb, mindemellett az új fém előállításához szükséges energia 95%-a takarítható meg az újrahasznosítás által. Ráadásul az aludobozok végtelenszer újrahasznosíthatók és az újrahasznosított doboz semmiben sem különbözik az eredeti nyersanyagból készítettől.

Magyarországon évente több mint 1 milliárd alumíniumdobozt bocsátanak ki, világszinten pedig nagyjából 250 milliárd darabot gyártanak – ha ezeket egymásra állítanánk, olyan hosszú oszlopot alkotnának, ami 75-ször, oda-vissza elérne a holdig! Ennek a rengeteg üres doboznak nem a háztartási szemétben lenne a helye: ha visszaváltanánk őket, nagyon sokat tehetnénk a környezetünkért. 

A Minden Doboz Visszajár kezdeményezés éppen az újrahasznosításukért, illetve annak népszerűsítéséért dolgozik, hogy otthonaikban minél többen gyűjtsék a dobozokat akár szelektív hulladékként, vagy éppen ami a leghatékonyabb megoldás: elvigyék őket az gyűjtő automatákba.

Mindenki jól jár

Mivel az automaták főként élelmiszer-kereskedelmi láncoknál (SPAR, Auchan, CBA, Coop és Tesco üzletek) helyezkednek el, mi sem egyszerűbb, mint a bevásárlást összekötni az üres dobozok leadásával. A rendszer „pénzt a dobozért” elve azt jelenti, hogy nem csupán begyűjti az aludobozokat, hanem fizet is érte: dobozonként pár forintos visszaváltási díjjal számolhatunk, amit az adott üzletben tudunk levásárolni – tehát nemcsak a környezet, hanem mi is jól járunk. 

Ma már országszerte közel 200 visszaváltó automata érhető el, a gyűjtés így nem csak otthon valósítható meg: kezdeményezzük az irodában, sőt, akár az óvodában, iskolában is lehet élni vele, ezáltal pedig már a kicsik is megtanulhatják, hogy az aludoboz érték, és nem eldobnivaló szemét.

Az automaták használta igen praktikus is, hiszen nincs szükség utólagos válogatásra, egy újrahasznosított doboz pedig mintegy 8 hét alatt már vissza is kerülhet a boltok polcaira. Ráadásul március 31-e óta akár másokon is segíthetünk, ha automatában adjuk le a kiürült dobozokat: a Minden Doboz Visszajár mozgalom és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, illetve a SPAR Magyarország együttműködésnek köszönhetően egyes automaták az összeg jótékonysági célokra való felajánlását is lehetővé teszik.

Forrás: KRQ