Wagner odateszi keményen

A Ring-ciklussal tér vissza a Budapesti Wagner-napok június 9. és 22. között a budapesti Müpába.

A Müpa legendás Ringje június 9-12., valamint június 16-19. között négy egymást követő estén látható. A közreműködő hazai és nemzetközi szólisták között szerepel Karine Babajanyan, Sorin Coliban, Daniel Brenna, Albert Dohmen, Cornel Frey, Walter Fink, Christian Franz, Tomasz Konieczny, Petra Lang, Pasztircsák Polina, Jochen Schmeckenbecher, Schöck Atala, Egils Silins, Szemerédy Károly, Stefan Vinke és Nadine Weissmann - közölte a Müpa kedden az MTI-vel.     

A Budapesti Wagner-napok idei különlegessége, hogy Iréne Theorin és Catherine Foster személyében korunk világhírű Brünnhildéi közül ketten is tiszteletüket teszik a Müpa színpadán. A Ring-előadásokon a fesztivál művészeti vezetője, Fischer Ádám karmester irányítja a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát és Énekkarát. Ahogy a korábbi fesztiválok idején hagyománnyá vált, az előadások és a felvonások kezdetére ezúttal is zenekar rézfúvós muzsikusai által megszólaltatott fanfár hívja fel a figyelmet.     

Idén immár tizennégy éve annak, hogy a Müpa először mutatta be Fischer Ádám karmester és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara közreműködésével eddigi legnagyszabásúbb, négy estén át zajló produkcióját, Richard Wagner A nibelung gyűrűje című operaciklusát. Hartmut Schörghofer rendezésének korszerűsített változata három év elteltével ismét látható a Müpa színpadán.     

A nibelung gyűrűje az európai kultúra egyik legmonumentálisabb műalkotása. A több mint tizenhat órányi zenét magában foglaló sorozat négy részes: a rajnai sellők gyűrűjének elrablását feldolgozó prológusból, A Rajna kincséből, a közkedvelt operaslágerekkel teletűzdelt Walkürből, a félelmet nem ismerő Wagner-hős önismereti utazásáról szóló, bölcselkedő Siegfriedből, valamint a világ pusztulását és az új kezdet lehetőségét egyaránt magában rejtő fináléból, Az istenek alkonyából áll.     

A Budapesti Wagner-napok hagyománya, hogy - állandó csemegeként - szólóestet is hallhat a közönség: ezúttal René Pape dalestjét, aki Wagner korának repertoárjából válogat június 13-án.     

A fesztivál június 22-én a Wagner leggyakrabban játszott színpadi művei, a "bayreuthi tíz" előtt keletkezett Rienzi koncertszerű előadásával zárul. Az életmű különleges kincsét - amely a francia nagyopera keretei között, de már a Wagner érett szerzői hangját sejtető stílusban szólal meg - a Müpa nem először mutatja be a Wagner-napokon.    

 Az előadáson a Nemzeti Filharmonikus Zenekart és Énekkart Marc Albrecht vezényli, az opera főbb szerepeit Günther Groissböck, Sara Jakubiak, Láng Dorottya és Stefan Vinke énekli.
 

Forrás: MTI