Németország kevésbé pesszimista

Májusban a piaci várakozásoknál jóval kevésbé pesszimistán ítélték meg kilátásaikat a német és az euróövezeti gazdaság szereplők a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet hangulatindexe alapján.

A ZEW (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) németországi gazdasági hangulatmutatója májusban mínusz 34,3 pontra emelkedett az áprilisi mínusz 41,0 pontos kétéves mélypontról. A piac az index ténylegesnél kisebb mértékű javulására számított.
    
A német gazdasági szereplők az előző havinál kevésbé rossznak ítélik meg a következő hat hónapra vonatkozó kilátásaikat.
    
Ezzel szemben az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő mutató értéke csökkent Németországra vonatkozóan, az előző havi mínusz 30,8 pontról májusban mínusz 36,5 pontra, egy éve a legalacsonyabbra, és alacsonyabbra az elemzők által várt mínusz 35,0 pontnál is.
    
Hasonlóképpen a várakozások javultak az euróövezetben is, az aktuális helyzet megítélése azonban romlott.
   
 A ZEW euróövezeti gazdasági hangulatmutatója májusban jelentős mértékben emelkedett, mínusz 29,5 pontra az áprilisi mínusz 43,0 pontos több mint kétéves mélypontról. Az euróövezet jelenlegi gazdasági helyzetére vonatkozó mutató viszont romlott, 6,5 ponttal mínusz 35,0 pontra esett.
    
A német ZEW gazdasági hangulatindexe a gazdasági szereplők a hat hónapos gazdasági kilátásokat méri mintegy 350 német intézményi befektető és elemző megkérdezésével készült felmérés alapján. A nulla feletti pontérték optimizmust, nulla alatti pedig pesszimizmust jelez.

Forrás: MTI