Paul Schrader megkapja

Arany Oroszlán-életműdíjjal ismerik el Paul Schrader amerikai rendező-forgatókönyvíró pályafutását az augusztus végén kezdődő Velencei Filmfesztiválon - jelentették be kedden a szervezők.

"Nagy megtiszteltetés. Velence a szívem oroszlánja" - fejezte ki köszönetét Schrader.
    
Az új Hollywood egyik meghatározó alkotójaként emlegetett Schrader volt a forgatókönyvírója Martin Scorsese Taxisofőr és Krisztus utolsó megkísértése, valamint társforgatókönyvírója a Dühöngő bika című filmjének. Maga is több tucatnyi filmet rendezett, köztük az Amerikai dzsigolót, a Misimát, a Holtodiglant és A hitehagyott című drámát - idézte fel a Variety.com.
    
A rendező tavaly a The Card Counter című alkotásával szerepelt a Velencei Filmfesztiválon.
    
Alberto Barbera, a fesztivál művészeti igazgatójának méltatása szerint Schrader a hatvanas évek végétől "forradalmasította az amerikai film képzeletét, esztétikáját és nyelvét".
    
"Nem túlzás azt állítani, hogy nemzedéke egyik legfontosabb amerikai filmese, olyan rendező, aki nagy hatással volt az európai filmművésztre és kultúrára. Makacsul független forgatókönyvíró, aki mindazonáltal tudja, hogyan kell megbízás alapján dolgozni és magabiztosan mozog a hollywoodi rendszerben" - tette hozzá.
    
Barbera azt is megjegyezte, hogy a 76 éves rendező pályafutását töretlenül folytatva az utóbbi években készítette néhány nagyon szép filmjét.
    
Az életműdíjat az olasz színész-rendező Roberto Benigni adja majd át Schradernek.
    
A 79. Velencei Filmfesztivált augusztus 31. és szeptember 10. között rendezik meg.

Forrás: MTI