Gondban a holland bevándorlási hivatal

A holland bevándorlási hivatalnak (IND) nincs elég pénze és munkatársa ahhoz, hogy megfelelően működjék - írta az NlTimes című holland hírportál, az Igazságügyi és Biztonsági Felügyelet héten közzétett jelentésére hivatkozva.

A felügyelet szerint az alkalmazottak túl nagy terhelésnek vannak kitéve, és a tapasztalt munkaerő hiánya miatt a menedékkérelmek elbírálása akadozik. Az új alkalmazottaknak például gyakran egyedül kell elbírálniuk a menedékjogi kérelmeket, míg maga az elbírálási folyamat is egyre bonyolultabbá válik.  
    
A munkaerő hiánya miatt a bevándorlási hivatal tavaly több hónapra felfüggesztette az ellenőrzést, így senki sem ellenőrizte, hogy a gyakran tapasztalatlan alkalmazottak vajon helyesen dolgozták-e fel a menedékjogi kérelmeket.
    
A szakértők szerint az igazságügyi minisztériumnak lépéseket kell tennie, hogy megfelelő pénzügyi és humánerőforrás álljon rendelkezésre a bevándorlási hivatal számára. A hivatalnak ugyanakkor biztosítania kell, hogy az alkalmazottaknak elegendő idejük legyen arra, hogy elég információt gyűjtsenek a menedékkérőktől a megalapozott döntések meghozatalához.
    
A hírportál szerint a hollandiai menekültügyi rendszer már jó ideje problémákkal küszködik: 2020 elején például több, mint 15 000 menedékkérelmet nem dolgoztak fel a törvényes határidőn belül, ennek következtében az állam mintegy 65 millió eurós bírságot fizetett, hogy kártalanítsa a menedékkérőket. Idén a családegyesítési kérelmek mintegy egyharmadát nem dolgozták fel a törvényben előírt hat hónapon belül. Az IND a bírálatok nyomán ígéretet tett arra, hogy könnyített eljárást alkalmaz majd a családegyesítési kérelmek elbírálásakor.

Forrás: MTI