5 módszer, hogyan nyisd ki a bort, ha nincs kéznél dugóhúzó

Talán már mindenki került már olyan helyzetbe, hogy hiába keresett a konyhában, percekkel később sem talált magánál dugóhúzót. A kétségbeesett kapkodás ilyenkor nem segít, pedig napjainkban szinte pillanatok alatt találhatunk olyan eszközöket, a mikkel kibonthatjuk a palackot. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk pár módszert, amivel sokkal egyszerűbb lesz a dolgunk! Lássuk tehát!

Módszerek a bor nyitásához

Általános megoldás egy palack bor felbontásához, hogy minőségi bornyitó készletet használunk. Pedig sajnos sokszor előfordulhat, hogy nincs kéznél semmilyen eszköz, amivel megoldhatjuk a problémát. Nem lehetetlen azonban dugóhúzó nélkül sem kinyitni az üveget.

1. Fal és cipő kombinációja

Talán furcsán hangozhat, pedig egy falfelülettel és egy cipővel csodákra lehetünk képesek. Egyszerűen helyezzük a borosüveget a lábbelibe, mindezt úgy, hogy a dugós része legyen kifelé. Ezt követően kezdjük el óvatosan nekiütögetni a falnak. 6-7 koppanást követően a dugó szépen lassan elindul kifelé, így már szinte végeztünk is az elsőre túlzottan bonyolultnak tűnő feladattal. 

2. Fogó és csavar használata

Amennyiben otthoni esemény során kerülünk olyan helyzetbe, hogy nincs kéznél megfelelő bornyitó eszköz, abban az esetben csak egy fogóra és egy csavarra van szükség ehhez. Egyszerűen csavarozzuk bele be a dugóba minimum két centiméter mélyre, majd pedig egy fogó segítségével kezdjük el meglazítani azt, miközben az eszközt magunk felé húzzuk. Ezzel szinte ugyanolyan hatást érhetünk el, mintha egy dugóhúzóval próbálnánk meg kibontani az üveget. 

3. Próbáljuk meg konyharuhával és fallal kombinálva!

Az elsőhöz hasonló módszer ez is, bár ezzel inkább otthon próbáljuk meg a műveletet. Pólyáljuk bele egy konyharuhába a boros palackot, majd pedig nagyon óvatosan kezdjük el nekiütni a falnak. Ha sikeresen csináljuk, akkor a technika tökéletes lesz arra, hogy a dugó viszonylag rövid idő alatt elmozdul a helyéről. 

4. Elő a késsel!

Általában a konyhában kerül sor a borok bontására, így valószínűleg kéznél van egy jobb és erősebb kés. Ha valaki megint eldugta a dugóhúzót, eltört, vagy nem is volt, akkor tökéletes megoldást jelenthet egy konyhakés. Egyszerűen mélyesszük bele a dugóba az eszközt, mintha a bornyitóval tennénk ugyanezt, majd pedig kezdjük el csavarni kifelé. Legyünk nagyon óvatosak, hiszen ezzel könnyedén sérülést okozhatunk magunknak. Eszköz hiányában azonban szinte garantált a siker ezzel az éles tárggyal.

5. Melegítsük meg az üveget!

Az utolsó módszer pedig a melegítés lehet, ami kapcsán a palackot meleg vízbe kell állítani, majd pedig kezdjük el melegíteni a palack nyakát egy öngyújtó segítségével. A dugó szépen lassan magától elindul felfelé az üvegből. A védőfóliát azonban midenképpen távolítsuk el a palackról!