Miért pont én kerültem a NAV célkeresztjébe?

Mindannyiunkban ugyanaz a kérdés merül fel egy NAV-ellenőrzés kezdetekor: miért pont én kerültem a NAV célkeresztjébe?

Sajnos nincs jó hírünk ezzel kapcsolatosan, mert erre a kérdésre nincs biztos válasz. Viszont vannak olyan jelek, melyek alapján nagyobb valószínűséggel megjósolható, hogy cégünket előbb vagy utóbb a NAV adóellenőrzés alá fogja vonni.

Az adóhatóság ellenőrzési terve

Az adóhatóság ellenőrzési terve minden évben megjelenik, mely tartalmazza, hogy a NAV az adott adóévben kiket kíván vizsgálni. A friss, 2022-es ellenőrzési terv alapján ellenőrzésre számíthatnak a következő cégek:

- számítástechnikai termékek kereskedelmével foglalkozók,

- a futár tevékenységet folytatók,

- az ingatlanközvetítői tevékenységet végzők

- távol-keleti termékeket árusítók

Mivel a NAV kockázatelemzési és kiválasztási szoftvereit ezen terv mentén kalibrálják, így ha szerepelünk ezen a listán, akkor nagy eséllyel számíthatunk rá, hogy cégünket ellenőrizni fogják.

Az adótraffipax

Érdemes nyomon követni az „adótraffipax” kódjelű jelentéseket is, melyeket az adóhatóság honlapján tesznek közzé. Ezekben előre közzéteszi a NAV, hogy a közeljövőben hol lehet helyszíni ellenőrzésekre számítani. Ezekből például tisztán láthatjuk, hogy a vendéglátókat és a taxisokat biztosan ellenőrizni fogja 2022. áprilisban, májusban és júniusban a NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatósága. A NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatósága pedig a virágkereskedőket fogja ellenőrizni 2022 tavaszán, akár online vásárlásokkal is.

Az áfa-visszaigénylők

Örök igazságnak számít, hogy az adóhatóságtól áfát nem kérünk vissza, ha el szeretnénk kerülni az ellenőrzést. Ha mégis ezt tesszük, akkor szinte biztosra vehetjük, hogy a NAV pellengérre állít és cégünket alaposan leellenőrzi. Ez egyre jellemzőbb abban az esetben is, ha nem konkrétan kiutalást, hanem „csak” az átvezetést kérjük.

A „gyanús” jelek

Végül az is ellenőrzést eredményezhet, ha cégünkben:

valamilyen gyanús személycsere történt, ilyen lehet például, ha egy kétes üzleti tranzakciót követően a magyar tulajdonos egy harmadik országbeli, nehezen fellelhető állampolgárnak adja el cégét

- ha székhelyünket áthelyeztük

- ha székhelyszolgáltatóhoz van bejelentve székhelyünk

- ha újonnan alakult céggel rövid időn belül többmilliós üzleti kapcsolatba kerültünk

Érdemes tehát az ilyen változásokat az ellenőrzési kockázat oldaláról is végiggondolni.

Adóeljárás, vagy adóper folyik cége ellen? Vegye fel a kapcsolatot tapasztalt adójogász kollégáinkkal!

Weboldal: kopogtatanav.hu

E-mail: info@kopogtatanav.hu

Telefon: +36 1 889 2800