Mi is az az adótanácsadás, és miért érdemes igénybe venni?

Tudod, hogy miben segíti egy vállalkozás vezetőit az adótanácsadás? Esetleg úgy gondolod, hogy csak a különböző bevallásokról szólhatnak az adózási kérdések? Feltételezem, te is szeretnél élni minden, a jogalkotó által biztosított lehetőséggel, amivel optimalizálhatod a céged adózását. Ha érdekel mindez, akkor mindenképp olvasd el ezt a cikket!

Mi az az adótanácsadás?

Sokan még mindig úgy gondolják, hogy a különböző bevallások pontos kitöltésén túl nem lehetnek egyéb adózási kérdések. Természetesen az is része, hogy megfeleljünk minden kötelezettségünknek, de az is, hogy éljünk minden lehetőséggel, amit a jogalkotó számunkra biztosít. Ahogy nagyon fontos eleme az is, hogy előre lássuk, hogy az egyes döntéseink hogyan befolyásolják majd a vállalkozás céljainak elérését.

Egy adótanácsadó szakértő abban segít neked, hogy a lehető legjobb pénzügyi döntést tudd meghozni minden helyzetben. Természetesen arra törekszik, hogy a meglévő kereteken belül csak a szükséges mennyiségű adót fizesse a cég. Gondoskodik arról, hogy a cégedet érintő adózási részletszabályok és módosítások milyen kötelezettséggel és felelősséggel járnak számodra. Így minden esetben tudod tartani a határidőt is.

Ha egy ilyen átfogó, szakmailag hibátlan adótanácsadás az, amire szükséged van, keresd fel a Central Audit csapatát!

Ki végezhet adótanácsadást?

Magyarországon az végezhet a jelenlegi jogszabályok szerint, aki felsőfokú végzettséggel, adó- vagy pénzügyi tanácsadó vagy okleveles könyvvizsgálói szakképesítéssel rendelkezik. Fontos még, hogy a szakképesítés megszerzését követően legyen legalább 3 éves szakmai gyakorlata is az adó- vagy pénzügyi tanácsadás területén.

Az adótervezés

Meg kell különböztetni három fogalmat: adótervezés, adóelkerülés, adócsalás. Ezek közül a tervezés teljesen legális, célja, hogy a legális adóelőnyöket elérjük (de nem célozhatja meg csak az adóelőnyök kihasználását!). Az elkerülés az, amikor a jogi kiskapukat kihasználják, ezáltal nem lesz rendeltetésszerű a joggyakorlás, azaz jogellenesen csökken az adóteher. Az adócsalás pedig már büntetőjogi kategória, mely része a valótlan nyilatkozattétel, valós tény elhallgatása, jogtalan kedvezmény-igénybevétel, stb. Természetesen ezek közül egy tanácsadás során csak az elsőre, a tervezésre kerül sor.

Adótanácsadás részletek

Adótanácsadás során számos dologra sor kerül. Ilyen pl. a bevallások összeállítása, benyújtása. Beazonosításra kerülnek a kötelezettségek, kikalkulálják az összegeket, összeállítják és benyújtják a bevallást. De a felmerülő adózási kérdések is megválaszolásra kerülnek. Ez lehet eseti vagy folyamatos, rendszeres is. Megtörténik a tervezés, és ellátják a szakmai képviseletet is pl. az hatósági megkeresések esetén. 

Emellett a cégalapításkor, megszűnéskor vagy átalakuláskor is nagy hasznát tudjuk venni. Minden adózási kérdésünkre választ kaphatunk már a cég elindulásától kezdve a megszüntetéséig.