Modern vagy rusztikus stílus? Nem kell köztük választani!

Sokaknak tetszik a vidékies hangulatot árasztó rusztikus stílus, azonban úgy gondolják, ez egy modern lakással nem egyeztethető össze. Azonban ez nem így van! A két lakberendezési mód igenis jól megfér egymással. Íme, néhány ötlet az alkalmazásukhoz!

A rusztikus stílus jellemzői

Először is legyünk tisztában azzal, milyen jellemzői vannak a rusztikus stílusnak! A szó jelentése: régies, falusias, természetes eredetű, egyszerűségre törekvő. 

Ez egy igen népszerű lakberendezési mód, amely kedveli a természetes alapanyagokat: fa, kövek, tégla, szőttesek. A színek közül a pasztell árnyalatokat, a föld színeit hasznosítja: barna, zöld, bézs, terrakotta, okkersárga. A textíliákat hagyományos motívumok díszítik, igen jellegzetes a virágminta. Előnyben részesíti az ódon bútorokat, a kopottas - vagy annak látszó - dolgokat. 

A rusztikus lakásokban nincsenek felesleges elemek, mindenhol a letisztultság, egyszerűség uralkodik. Épp ez kapcsolja össze a modern stílussal! Ott szintén ez az egyik fő tulajdonság, melyet a lakberendezők kihangsúlyoznak.

A modern és rusztikus keveréke

Mikor két stílust kombinálunk, azt keressük, mi bennük a közös! Igaz, hogy a modern a technikai vívmányokkal, a fekete-fehér, a szürke, valamint az élénk színek alkalmazásával hódít, de jól megfér a vidékies elemekkel is. 

Tévhit, hogy csak a falusi házakat, tóparti nyaralókat rendezhetjük be rusztikus stílusban! A modern, nagyvárosi lakásokban, a nyüzsgő belváros szívében is jól mutathat ez a kialakítás.

Ugyanígy egy vidéki lak is lehet modern! A megfelelő kiegészítőkkel, alapanyagokkal olyan otthont teremthetünk magunknak, mely egyszerre képviseli mindkét stílust.

Egy egyszerű példa: helyezzünk el fehér színű kényelmes kanapét a nappaliban, rajta kötött takaróval! De pár töltött díszpárna is nagyszerű dekoráció lehet: ezt a Díszpárna.com Webáruházból érdemes megrendelni, hiszen itt bőséges a választék. A bézs, a krémszín, a barna, az ekrü szín is szóba jöhet, ha a rusztikus stílust akarjuk megidézni.

További ötletek

A modern stílust sokszor a minimalista bútorok, a technikai újdonságok reprezentálják. Lehet nekünk is rusztikus okosotthonunk: telefonnal kapcsolható világítás, távirányítóval működtetett függöny, ha mindez a háttérben szolgálja a kényelmet. 

Bánjunk helyesen a kiegészítőkkel: a modern jellegzetes fehér vagy fekete színét, ridegségét törjük meg bájos rusztikus kiegészítőkkel! A fürdőszobában helyet kaphatnak a zöld növények, az étkezőben egy tágas faasztal székekkel. Legyen színes terítő az asztalon, de az étkészlet lehet fehér.

A nappaliban elhelyezhetünk egy kandallót is, a kovácsoltvas elemek nagyszerűen illenek mindkét stílushoz.

A világításnál is kihasználhatjuk a két lakberendezési mód keveredését: a modern lámpatestek adhatják a fő fényeket, de a hangulatvilágítás megteremtheti a vidékies életérzést.

Ha jól bánunk a kiegészítők arányával, egyszerű, mégis élhető, szép otthont hozhatunk létre.