Nem döcög úgy a kínai szekér

Jelentősen visszaesett a kínai szolgáltatóipar teljesítménye márciusban a koronavírus-járvány újabb hullámának megfékezésére bevezetett, széles körű korlátozó intézkedések nyomán.

A Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felmérésének szerdán közzétett adatai szerint a kínai gazdaság több mint felét kitevő szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) márciusban 42,0 pontra süllyedt a februári 50,2 pontról. A BMI 50 pont fölötti értéke növekedést, az alatti pedig visszaesést jelez. A márciusi zsugorodás mértéke a legnagyobb volt 2020 februárja óta, amikor a járvány legelső felbukkanása nyomta rá bélyegét a gazdaságra.
    
Az új megrendelések állományának részindexe 2020 márciusa óta a legmeredekebb visszaesést jelezte márciusban. A felmérésben részt vevő vállalatok elsősorban a járvány miatti - a többi közt utazási és kijárási - korlátozásokat okolták a meggyengült kereslet miatt. Az új exportmegrendelések állománya a harmadik egymást követő hónapja csökkent.
    
A foglalkoztatottság részindexe, jóllehet kis mértékben, de tovább csökkent márciusban. A felmérés alapján a visszaesés hátterében a járvány és a meggyengült kereslet állt, amelyek tükrében sok vállalat nem kívánta bővíteni dolgozói létszámát.
    
A ráfordítási költségek gyorsuló ütemben emelkedtek a múlt hónapban. A felmérésben részt vevő vállalatok a nyersanyagok, az energia, az élelmiszerek és a közlekedés, valamint a járvány elleni védekezés területein panaszkodtak növekvő kiadásokról.
    
A szolgáltatások árát ennek ellenére csak kis mértékben emelték márciusban. Az áremelkedés mértéke a legalacsonyabb volt az elmúlt hét hónapot tekintve. Bár egyes vállalatok áremeléssel próbálták enyhíteni a rájuk nehezedő, magasabb költségterheket, mások szerint az árszabási tér szűkös volt a nyomott kereslet miatt.
    
Az üzleti várakozásokat tükröző részindex alapján a kínai szolgáltatóipari vállalatok továbbra is a teljesítmény bővülésére számítanak az elkövetkező egy évben. A derűlátás mértéke azonban az elmúlt 19 hónap legalacsonyabb szintjére csökkent a járvány és az ukrajnai háború hatásai miatti aggodalmak miatt.
    
A szintén szerdán közzétett, a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index a februári 50,1 pontról 43,9 pontra csökkent márciusban. A kompozit BMI először jelzett visszaesést tavaly augusztus óta, a zsugorodás mértéke ráadásul a legnagyobb volt 2020 februárja óta. Bár a feldolgozóiparban is gyengülő teljesítményt regisztráltak márciusban, a visszaesés ütemére a szolgáltatóipar teljesítményének jelentős csökkenése volt nagyobb hatással.
    
Vang Csö, a Caixin vezető közgazdásza az adatok tükrében rámutatott: Kína jelenleg a 2020 eleje óta látott legsúlyosabb járványhullámmal küzd, miközben a bizonytalanságok külföldön is fokozódtak. Megemlítette: az orosz-ukrán háború kimenetele egyelőre nem ismert, az árupiac pedig küszködik. Úgy vélekedett: a kínai döntéshozók számára kihívást jelent a járvány elleni intézkedések precízebbre hangolása annak érdekében, hogy egyensúlyt teremtsenek a lakosság és a közegészség védelme, valamint a termelés és a mindennapi élet rendjének fenntartása között. A szakértő szerint hangsúlyt kell fektetni a kulcsfontosságú ágazatok, valamint a kis- és mikrovállalatok támogatására a piaci várakozások stabilizálása érdekében.

Forrás: MTI