Szisztematikus csalás történik a határon túlról érkező levélszavazatokkal. A Vajdaságban a Fideszhez közeli VMSZ pártaktivistái vitték ki, majd a (felügyelt!) kitöltés után vitték magukkal a szavazólapokat. Előző éjszaka pedig több tucat, kizárólag ellenzéki pártokra leadott, félig elégetett, kidobott szavazólapot találtak Marosvásárhely közelében - adta hírül az atlatszo.ro.

Számos civil szervezet és ellenzéki párt évek óta könyörög a Nemzeti Választási Irodánál és a magyar államnál, hogy módosítson a levélszavazás törvényi keretein, mert jelenlegi formája elfogadhatatlan, óriási visszaélésekre ad lehetőséget.

At átlátszó cikke itt olvasható:

A mostani szabályozás szerint a gyakorlatban a határon túlról érkező levélszavazatokat bárki összegyűjtheti és továbbíthatja. A levélben szavazó állampolgár tehát nem csak postán keresztül, ajánlva adhatja fel szavazatát, hanem bárkinek a kezébe nyomhatja. Ha egy párt megbízásából eljáró aktivistának nem tetszik a szavazat, amit átvesz, akkor egyszerűen kidobhatja, megsemmisítheti, elégetheti, ahogy az alábbi példa is mutatja:
 

 

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) feljelentést tett az ügyben ismeretlen tettes ellen – közölte a szervezet. „További tájékoztatás várhatóan az eljárás későbbi szakaszában adható” – írták.

Forrás: atlatszo.ro; telex.hu