Praktikus adományötletek a menekültek számára

A háborús helyzet miatt egyre több ukrán menekült lépi át hazánk határait. A magyar polgárok jelentős része szeretne hathatós segítséget nyújtani. Azonban nem mindig világos elsőre, hogy mi az, ami praktikus adomány, és mi az, amiből már tucatnyi van. Nézzünk egy alapvető listát dióhéjban!

Babaápolási termékek

Általában amit a hírekben is kihangsúlyoznak, az a babaápolási termékekre való igény. Ezt várják legjobban a segélyszervezetek, hiszen rengeteg kisgyerek és csecsemő érkezik az anyákkal. Ezért alapvető a hintőpor, a pelenka és a különféle tápszerek adományozása. Viszont kevesen gondolnak arra, hogy néha bizony egy-egy pelenkázó táskát is szívesen várnak. 

A hirtelen rohanásban szinte biztos, hogy nem mindenki hozott magával ilyesmit. Viszont mégis csak ebben férnek el legjobban a csemeték holmijai. Márpedig az útnak az átmeneti szállásoknál nincs vége, a menekültek a legtöbb esetben továbbutaznak végleges szállásadóikhoz, például a rokonaikhoz. Biztos, hogy a legtöbb anyuka örömmel veszi, ha esetleg átadjuk nekik az általunk már nem használt pelenkázó táska szettünket, miután vettünk magunknak egy újat.

Tartós élelmiszer – amiket ritkábban vesznek

Ezeket szinte mindenki ismeri, de néhány apróságot általában rendre elfelejtenek. Ilyenek például a savanyított zöldségek. Ezekből rengetegféle van befőtt és konzerv formájában. Miért fontos? Egyrészt hathatós vitaminforrás, ami csak segít a stressztől egyébként is kissé meggyengült immunrendszernek, másrészt remek kiegészítője lehet bármilyen más ételnek úgy, hogy sokáig eláll. 

Hasonlóan ritkábban adott élelmiszer például a müzli- vagy a fehérjeszelet. Mindkettő egy remek alternatíva arra, amikor valakinek nincs ideje csak úgy étkezni. Ezek a szeletek olyan csomagokba kerülnek, amiket helyben osztanak szét és azonnal fogyasztható élelmet tartalmaznak.

Gluténmentes termékek

Sajnos manapság az ételallergiák korszakát éljük, és a gluténérzékenység az egyik legkomolyabb köztük. Aki gluténérzékeny, az bizony egy rosszul megválasztott étel miatt szinte azonnal görcsök között törhet ki, majd súlyos tünetei lehetnek. Mi a megoldás? Ismételten csak a fehérjeszelet, vagy a zabból készült termékek, amikor olyan élelmiszert vásárolunk, amiben van bármiféle szénhidrát. Ezt az átlagosan gluténérzékenyek is fogyaszthatják, illetve azok is, akik nem érzékenyek. Például zabszeletek formájában már többet tettünk az ügyért.