Ezt is okozza a klímaváltozás

Az erőteljes klímaváltozás miatt sok olyan, eddig számunkra szokatlan biotikus és abiotikus környezeti probléma lépett föl növénytermesztésben, amelyekkel már nem csak esetenként, hanem szinte napi rendszerességgel találkozhatunk.

Az időjárási anomáliák felboríthatják a termesztett állományok vegetatív-generatív egyensúlyi helyzetét, „stresszelik” a növényeket. Az időjárás szélsőségeivel nem tudunk mit kezdeni, de a miattuk kialakuló problémákkal igen. 

A stressz-helyzetek megelőzésére, kezelésére alkalmasak a biostimulátorok. Ezek a termékek pár évvel ezelőtt még divatnak tűntek, de mára már szinte elengedhetetlenek a biztonságos növénytermesztéshez. Ehhez azért jó tudni, hogy valójában mik is azok a biostimulátorok. 

Alapvetően hatóanyagtartalmuk alapján négy csoportba oszthatjuk őket: Mikroorganizmusokat tartalmazó termékek, Humuszanyagokat tartalmazó termékek, de a legnagyobb mennyiségben és a legelterjedtebben az Aminosavakat tartalmazó termékeket és Növényi hormonokat, növekedés szabályzó anyagokat tartalmazó termékeket használjuk a gyakorlatban.

Az aminosavakra, mint alapvető alkotórészekre a növényeknek elemi szükségük van, mert ezekből épülnek föl a fehérjék, enzimek és a hormonok is, így kiemelt a jelentőségűek a növényi életben. Az aminosavak előállítása sok energiába kerül a növényeknek, amit megspórolhatunk nekik, ha készen odaadjuk számukra azokat. Az energia megtakarítást így azonnal más fontos életfolyamatokra tudják fordítani. 

Az Amino Total, a legtöményebb, tisztán növényi eredetű aminosavakat tartalmazó biotermesztésben is engedélyezett öntözőtrágya. Stimuláló hatása több rétű, energiát spórol meg a növényeknek, javítja a kondíciót, növeli a pollentermelést -ezzel javítva a terméskötést is-, valamint jelentősen csökkenti a hőstressz és a hideghatás okozta károsító következményeket. A sejtmembránokra gyakorolt pozitív hatása révén pedig erőteljesen fokozza a tápelemek és a növényvédő szerek hatékonyságát és hasznosulását is.

Paradicsom napégés

A szélsőséges UV sugárzás által okozott „napégés” illetve a hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék miatt gyakran kialakuló bogyórepedés szintén jelentős „stressz-faktorrá” vált az utóbbi években, így a védekezés ezek ellen is megkerülhetetlenné vált. A szó klasszikus értelmében a Prosilicon nem biostimulátor, hanem egy a biológiai termesztésben is engedélyezett lombtrágya, amely speciális tulajdonságai és hatóanyaga révén kiváló preventív védelmet nyújt mindkét probléma ellen. Kálium szilikát tartalma gyorsan beépül a növényi bőrszövetbe és jelentősen megerősíti, ellenállóvá teszi mind a káros sugárzás, mind a hirtelen megnövekedő turgor-nyomás okozta repedés ellen.  

Visszaveri a káros UV sugarakat, ugyanakkor nem festi meg a termést. Beépül a viaszrétegbe, így 15-20 mm csapadékmennyiség esetén sem mosódik le a növényről. Káliumtartalma javítja a termésminőséget, növeli az ellenállóképességet a gombás, bakteriális fertőzésekkel szemben és jelentősen elősegíti a színeződést is.

Minden termesztett kultúrában helye, és szerepe van a biostimulátor okszerű és céltudatos alkalmazásánk. Használatukkal jelentősen csökkenthetjük a termesztésünk kockázatát, mert ha a növény nem „stresszel”, akkor jó eséllyel a gazdának sem kell majd „stresszelnie” a szezon végén!

Forrás: Agrofórum