Ellenzék: Paks II megbukott

Paks II megbukott - hangoztatták keddi sajtótájékoztatójukon az Egységben Magyarországért pártszövetség politikusai, és felszólították Orbán Viktort, hogy ne háborúzzon tovább.

Ungár Péter (LMP) szerint a paksi atomerőmű orosz bővítése a legújabb fejlemények tükrében egyszerre négy szempontból is kockázatot jelent. Az első a biztonsági kockázat: azok az oroszok, akik már betörtek a magyar külügyminisztérium szerverébe is, úgy építenék meg ezt az atomerőművet, ami ellentétes Magyarország nemzetközi politikai helyzetével, szuverenitásával. 

A második a korrupciós kockázat, a beruházás ugyanis szinte átláthatatlan.

A harmadik kockázat, hogy a megépítés Magyarország nemzetközi elszigetelődését jelentené. A napokban a finnek visszaléptek egy nagyon hasonló konstrukcióban, orosz beruházásként tervezett erőműépítéstől - jelezte ezzel kapcsolatban Ungár Péter. A negyedik kockázat pedig szerinte az, hogy „úgy költ el pénzeket, hogy azzal Magyarország nem lép rá arra a zöld útra, ami azért kell, hogy a klímaváltozással szemben fellépjünk”.

Szabó Rebeka (Párbeszéd) szerint az egész Paks II bővítés totális kudarc Magyarország számára, nagyon veszélyes út, amire nem is lett volna szabad rálépni. Emlékeztetett arra, hogy versenyeztetés nélkül állapodtak meg az oroszokkal 2014-ben. A kezdeti becslések szerint 3600 milliárd forintba kerülő építkezést hitelből tervezték fedezni, a hitelszerződést is Putyinnal kötötték meg.

„Akkor még azt gondoltuk, illetve ezt állította Orbán Viktor, hogy az elhasznált fűtőelemeket majd vissza lehet vinni Oroszországba. Azóta az is kiderült, hogy ez sem így van, ezeket a rendkívül veszélyes anyagokat majd nekünk kell itthon tárolni” - sorolta kifogásait az ellenzéki politikus.

Szél Bernadett a sajtótájékoztatón azon véleményének adott hangot, hogy „ez alapvetően korrupciós projekt, és soha nem az atomenergiáról szólt, hanem kifejezetten arról, hogy hogyan finanszírozza a Fidesz-kormány a saját oligarcháit”.

A független képviselőnő szerint azért is kell kormányváltás, mert most már tényleg nagyon gyorsan fel kell venni a harcot a klímaválság ellen. Ez - tette hozzá - lehetetlen a megújuló energiaforrások hasznosítása nélkül. Nonszensznek nevezte, hogy a szélenergiát ma tiltják Magyarországon, és hogy „hungarikummá vált a napelemadó”.