Focizni készülünk

A magyar labdarúgó-válogatott a csütörtöki, szerbek elleni barátságos mérkőzéssel megkezdi felkészülését a júniusi és szeptemberi Nemzetek Ligája- mérkőzésekre, de még inkább a jövő évi Európa-bajnoki selejtezőkre.

Marco Rossi szövetségi kapitány ugyan öt újoncot hívott meg, de alapjaiban az új ciklusra sem változtatott a keret összetételén. A lehetséges debütálók közül az OTP Bank Liga góllövőlistáját vezető Ádám Martinnak és a honosított Callum Stylesnak a bemutatkozását övezi nagyobb érdeklődés. Előbbi fizikai adottságai révén a csapatkapitány Szalai Ádám pótlására kínálhat lehetőséget a középcsatár poszton, míg az angol másodosztályban szereplő Barnsley játékosa a középpályán jelenthet erősítést.
    
Rajtuk kívül először kapott meghívót a Debrecen 20 éves középpályása, Baráth Péter, míg a védelem tengelyében a Szalai Attila sérülése miatt behívott Spandler Csaba juthat bizonyítási lehetőséghez, a kapus poszton harmadik számúként pedig Szappanos Péter szerepel újoncként a keretben.
    
Az olasz szakvezető kérésének megfelelően a két márciusi felkészülési mérkőzésen erős riválisok ellen építheti a csapatát a Nemzetek Ligája még nehezebbnek ígérkező erőpróbáira, ugyanis csütörtökön a Puskás Arénában azzal a Szerbiával találkozik, amely többek között Portugáliát megelőzve jutott ki a november 21-én kezdődő világbajnokságra. A magyarok alig másfél éve kétszer is összecsaptak a szomszédos ország együttesével, és egy-egy győzelemmel és döntetlennel zártak. Ám azóta Dragan Stojkovicot nevezték ki szövetségi kapitánynak, irányításával pedig a szerb csapat 12 mérkőzéséből nyolcat megnyert, s csupán egyszer kapott ki, így kifejezetten nehéznek ígérkező 90 perc vár Rossi tanítványaira.
    
A magyar válogatott jövő kedden Észak-Írország vendégeként folytatja felkészülését az NL-re, melynek élvonalában küzdve az Európa-bajnok olaszokkal, az Eb-ezüstérmes angolokkal, valamint a németekkel találkozik majd a csoportkörben. A távlati és sokkal fontosabb cél azonban a 2024-es, németországi Európa-bajnokság selejtezősorozatának sikeres megvívása. A kvalifikációs csoportokat október 9-én sorsolják ki.
    
A magyar-szerb mérkőzés csütörtökön 19.30-kor kezdődik a szlovák Filip Glova sípjelére.

Forrás: MTI