Nagy támogatása volt a pedagógus sztrájknak

Nagyon sok iskolába egyetlenegy gyereket se vittek be ma, miközben a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint számos helyen minden eszközt bevetettek a sztrájk ellehetetlenítésére.

Tiszteletünket és köszönetünket szeretnénk kifejezni a szülőknek, mert ma nagyon sok intézménybe egyetlenegy gyereket se vittek be – mondta a szerdai pedagógussztrájkot értékelve Totyik Tamás a 24.hu-nak. A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke hozzátette, emiatt sok tankerület rendkívüli tanítási szünetet rendelt el azt gondolva, hogy ezzel sikeresen kiüresíti a sztrájkot, miközben egyébként a jogszabály szerint csak akkor lehetne ilyet elrendelni, ha valamilyen különleges ok, például rendkívüli időjárás, járvány, természeti csapás miatt nem lehetséges az intézmény működtetése.

A PSZ alelnöke ezen kívül arról is beszélt, hogy a tankerületek sok iskolában „kötekedtek” a sztrájk megtartásának módjával, és ezzel nemhogy csitították volna az indulatokat, hanem éppen tovább növelték a feszültséget, mivel így a megegyezéssel ellentétes irányba terelték a folyamatokat.

Sokan csak egy bizonyos időszakra vállalták volna a sztrájkot, majd az idő lejárta után visszamentek volna órát tartani, de előfordult, hogy nem engedték vissza őket, hanem arra kötelezték, hogy egész nap sztrájkoljanak – jelezte Totyik Tamás.

Egyes intézményekben pedig azt nehezményezték, hogy kizárólag szóbeli utasítások hangoztak el a tankerületi vezetők részéről, semmit nem adtak írásba, és amikor a tiltakozni vágyó tanárok azt kérték, nevezzék meg a jogszabályt, amelyre hivatkoznak az utasításokban, még válaszra sem méltatták őket. Ezáltal az intézményvezetők is meglehetősen szorult helyzetbe kerültek.

Tudunk olyan intézményről is, ahol ma reggel döntöttek úgy a pedagógusok, hogy elállnak a sztrájktól, mert olyan verbális nyomás alá helyezték őket, aminek hatására úgy döntöttek, nem vállalják a részvételt. Látszik, hogy minden eszközt próbáltak bevetni a sztrájk ellehetetlenítésére – ismételte meg az alelnök.

Le a kalappal a diákok előtt

A szakszervezeti vezető ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nagy tisztelettel és hálával tartoznak a diákoknak, amiért megszervezték a szerdai, Kossuth téri megmozdulást, mint mondta: „le a kalappal előttük”. A létszám őket is meglepte, az oktatásban korábban még sosem éreztek olyan komoly társadalmi támogatottságot, mint most.

Jelenleg úgy tűnik, lesznek olyan intézmények, ahol egész héten kitartanak a pedagógusok a sztrájkkal, részben azért, mert „sokakat nemhogy lecsitítottak, hanem felhergeltek a tankerületi vezetők intézkedései”. A szerdai sztrájk résztvevőiről egyelőre pontos adatot nem tudnak mondani, hiszen sokan végül a polgári engedetlenség mellett döntöttek a sztrájk helyett, így összesíteni kell a különböző formában tiltakozók számát. A szakszervezetek bíznak abban, hogy a január 31-i létszámot el fogják érni.

Több intézményben egyébként olyasmivel fenyegették meg a sztrájkolni készülő tanárokat, hogy megszakítják a tb-jogviszonyukat, ami nem lehetséges, illetve az sem igaz, amit az ombudsman a szülőknek címzett levelében állított, miszerint szabálysértést követnének el, ha nem küldik a gyerekeket iskolába.

Totyik Tamás ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a legutóbbi kormányinfón Gulyás Gergely egy 30 százalékos, uniós finanszírozású béremelés lehetőségéről beszélt, de ennek a szakszervezetek egyelőre semmilyen írásos nyomát nem látják.

Ha a kormány valóban komolyan gondolja, hogy nagyon égető probléma van a közoktatásban, és ezt béremeléssel rendezni kell, akkor nem ígérgetni kell, hanem konkrét javaslatokat tenni. Ez a sztrájk megelőzhető lett volna, ha a kormány érdemi döntést hoz – szögezte le a PSZ alelnöke, aki úgy látja: jelenleg nincs politikai akarat a mögött, hogy a pedagógusok helyzetét rendezzék, pedig már mindenki számára világos, hogy a helyzet tarthatatlan.

Forrás: 24.hu