Így tisztítsd a munkavédelmi cipőt!

Sok munkakörben speciális lábbelire, úgynevezett munkavédelmi cipőre van szükség. Ennek több fajtája is létezik, attól függően, milyen feladatkörben használják. Többségük bőr, s ennek tárolására, tisztítására különösen oda kell figyelni!

A munkavédelmi cipők fajtái

A munkavédelmi cipők viselését bizonyos munkakörökben kötelező jelleggel írják elő. Enélkül balesetveszélyes lehet a munkavégzés, így mindenképpen szigorúan be kell tartani e tekintetben az előírásokat.

A jelölések figyelembevételével kell kiválasztani a munkához való lábbelit. Például egy raktárosnak S1 jelölésű cipőt kell hordania, mely rendelkezik orrmerevítővel: ez védelmet biztosít a nagyobb súlyú tárgyak leesésekor. Ugyanakkor ez a típusú lábbeli olajálló talppal és energiaelnyelő sarokrésszel is rendelkezik, amely a csúszás ellen véd.

Egy villanyszerelő nem hordhat acélbetétes bakancsot. Számára az S3 jelölésű cipő lesz a jó, mely talpátszúrás elleni védelemmel is rendelkezik, orrmerevítője pedig kompozitos legyen!

Az SRC a csúszásgátlás jelölésére szolgál a leírásokban, a WRU a vízfelvétellel és a vízáteresztéssel szembeni ellenállást jelöli. Mielőtt munkavédelmi cipőt választasz, nézd meg, minden feltételnek megfelel-e az adott lábbeli!

A munkavédelmi cipők tisztítása

Aki napi 8-10 órát is munkavédelmi cipőben tölt, jól tudja, mennyire fontos, hogy a lábbeli kényelmes legyen. Sem a kisebb, sem a nagyobb méret nem jó, mert balesetet okozhat. 

Ugyanolyan fontos, hogy mindig ápolt legyen a cipő, melyben dolgozik az ember, hiszen egy berepedezett, szétszakadt cipő nagyon veszélyes lehet.

A cipők tisztításakor vegyük figyelembe, miből készültek! A bőrcipő a leggyakoribb, ha munkavédelmi bakancsról, csizmáról van szó. Ennek felületéről mindig távolítsuk el a szennyeződéseket, majd langyos vízzel töröljük át a felületét!

Cipőtisztító szereket könnyen beszerezhetünk bárhonnan: az Ajándéktárgyközpontnál cipőpucoló szettek is kaphatók, melyek tartalmaznak egy kefét, egy cipőfényesítő kendőt és egy cipőfényező pasztát. A komolyabb csomagokban cipőkanál és cipőfűző is van. Ráadásul ez hasznos ajándéktárgy is lehet, gravírozással, feliratozással pedig akár egyedivé tehető.

A cipőtisztítást minden munkavégzés után végezzük el, nem szabad hagyni, hogy a szennyeződés rászáradjon a cipő felületére!

További tudnivalók a munkavédelmi cipők tisztításához

Minden használat után levegőztessük át a cipőt! A cipőfűzőt jól húzzuk szét, hagyjuk lélegezni a lábbelit egy kis időre! Érdemes befújni a belsejét valamilyen antimikrobiális fertőtlenítőszerrel, mely gombaölő hatással is rendelkezik.

Ha vizes lett a cipő, tömjük ki belsejét papírral, 1-2 napig hagyjuk száradni. Ilyen esetekben is jó, ha van cserecipő! Fontos, hogy hol és hogyan szárítjuk a lábbelit! Radiátorra semmiképpen ne tegyük, és hajszárítóval se fújjuk! Jól szellőző, körülbelül 25 fokos helyiségben kell száradni hagyni a munkavédelmi cipőt, hogy hosszú távon szolgálja védelmünket.