Festés utáni takarítási tippek és tanácsok takarítóktól

A festés utáni takarítás nem egyszerű feladat, ebben a cikkben most takarítók írták le tapasztalataikat, tanácsaikat, hogyan tudjuk egyszerűbbé tenni a festés utáni takarítást.

Semmi sem javíthat fel olyan gyorsan egy szobát vagy teret, mint a festés. Persze semmi sem csinálhat ilyen gyorsan ekkora rendetlenséget sem! Annak érdekében, hogy ne töltsön több időt a takarítással, mint a festéssel, összegyűjtöttük az általunk ismert legjobb takarítási tippeket - profiktól, akik ezt minden nap csinálják. Tanulmányozza és használja tetszés szerint!

- Készüljön fel a festésre! Használjon takarófóliát és tartson kéznél egy nedves ruhát vagy szivacsot, hogy azonnal le tudja törölni a festékcseppeket! Használjon festőszalagot a festeni nem kívánt szegélyfelületek védelmére. Ezt jól nyomjuk rá a felületre, hogy tökéletesen tapadjon, így minimálisra csökkentve a festék elfolyását. A festőszalagot távolítsa el, mielőtt a festék megszárad! Ezzel szép és éles festékvonalat kap, anélkül, hogy az feltöredezne. Ha a festék megszáradt, egy borotvakéssel finoman vágja végig a szalag/festék szélét.

- Azonnal tisztítson meg minden festőeszközt a festéktípusnak megfelelő tisztítószerrel. Az olajalapú festékhez használt hengereket dobja ki.

- Ha a festés előtt nem tudott mindent letakarni és a festék cseppeket sem tudta időben feltörölni, akkor sem kell megijedni. Csupán a következő takarítószerekre lesz szüksége: kaparó, dörzsi szivacs, rongyok, porszívó, felmosó szett, ablaktisztító, súrolószer és hígító. Ezeket érdemes már a festés előtt beszerezni, de hígítóra csak akkor lesz Önnek szüksége, ha a festés nem vízbázisú festékkel történt. Az oldószerrel hígított festékeknél használjon puha kendőt és terpentint vagy ásványi alkoholt a rászáradt festékcseppek felpuhítására és eltávolítására. Ezután ismét menjen át a területen meleg vízzel és mosószerrel.

- A takarítást mindig fentről kezdjük, vagyis az ablakokat és az ajtókat kell először letakarítani. Az ablakok takarítása esetén, hogy minden könnyebben lejöjjön, és ne kelljen hosszú órákig szenvedni a megszáradt cseppekkel, jó minőségű kaparóra van szüksége! Ugyanezt a kaparót a padló esetén már óvatosabban kell használni, azt inkább súrolószerrel érdemes takarítani.

- A takarófóliák esetében, ha mindent lefedett, akkor elegendő azokat kidobni, és a bútorokat portalanítani.

Nem számít milyen festékeket használt a munka során, a megfelelő tisztítás elengedhetetlen a festési munkálatok után. Ügyeljen arra, hogy a festési ütemtervben elegendő időt hagy a cseppek és a szerszámok tisztítására. A jó minőségű festőeszközök évekig kitartanak, amíg minden használat után megfelelően tisztítja azokat.

Vegye fel velünk a kapcsolatot, amennyiben további információra van szüksége a festés utáni takarítással kapcsolatban. Szakértőink örömmel válaszolnak minden kérdésére!