Elszabadult az infláció

Majdnem 15 éve nem volt olyan magas az infláció, mint 2022 februárjában, a KSH jelentése szerint átlagban 8,3 százalékkal emelkedtek az árak, azon belül is kiemelkedően, 11,3 százalékkal nőtt az élelmiszereké.

A kormányzati osztogatás miatt megélénkült kereslet is szítja az áremelkedést.

. Átlag felett drágult

- a margarin (25,8%),

-  kenyér (25,0%),

- a száraztészta (22,1%),

- a baromfihús (19,2%),

- a sajt (17,9%),

- valamint átlag felett nőtt a péksütemények (17,8%),

- a liszt (17,6%),

- a vaj (16,3%),

- és a tejtermékek (15,5%) ára is.

Szintén átlag felett, 18,7 százalékkal nőtt a járműüzemanyagok, továbbá és a lakásjavító, -karbantartó cikkek ára (19,2 százalékkal). A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 8,2, ezen belül a dohányáruk 9,9 százalékkal drágultak. A tartós fogyasztási cikkekért 8,3, ezen belül a konyha- és egyéb bútorokért 16,2, a szobabútorokért 15, a használt személygépkocsikért 10 a televíziókért 8,6, az új személygépkocsikért átlagosan 7,3 százalékkal kellett többet fizetni. A szolgáltatások díja 5,5 százalékkal emelkedett.

Petschnig Mária Zita 

A közgazdász a 24.hu-nak azt mondta, "nem érzékelem az úgynevezett élelmiszerár-befagyasztás jótékony hatását. Még átmenetileg sem. Amikor a piacon a zöldségárus azt mondja, olyan árak vannak, hogy szégyelli kimondani, az árulkodó, és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy emiatt a 8,3 százaléknál jóval nagyobb inflációt érzékelhetnek az emberek, akár 20 százalékost is – tette hozzá.

Ha nem lenne elfojtott infláció, Petschnig Mária Zita nem tartja kizártnak, hogy már most két számjegyű volna az áremelkedés. Az elfojtott inflációnak azonban ára van, mert amikor majd fel kell szabadítani az árakat, akkor nagyobb árnyomás zúdul rá a fogyasztásra. Ha pedig nem vagy nem egészében szabadítják fel az árakat, akkor az a költségvetési hiányt növeli, amit inkább csökkenteni kellene.

Ha pedig megszűnik az árstop májusban, akkor júniusra várható egy újabb nagyobb robbanás az élelmiszeráraknál.

A januári 5 százalékos nyugdíjemelés is elolvadni tűnik, hiszen január-februárban a KSH szerint átlagosan 7,6 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak a nyugdíjas háztartásokban. Amikor a nyugdíjemelésről döntött a kormány, akkor a Pénzügyminisztérium még 4,7 százalékos inflációt prognosztizált. Vagyis az eddigiek és az előrejelzések alapján az idén is kell majd nyugdíjkompenzáció.

Két számjegyű is lehet az éves infláció

Petschnig Mária Zita óvatos prognózisa, hogy az éves infláció 9 százalék körüli lehet, de nem zárja ki a két számjegyű átlagos fogyasztóiár-emelkedést sem 2022-re. Hogy végül mennyi lesz, az több tényezőtől függhet, így a háború lefolyásától, az árfelszabadításoktól és a költségvetési politikától.

Forrás: 24.hu