A magyar dezinformációs kampány ellen lép fel Cseh Katalin

Cseh Katalin az Európai Uniótól kér segítséget a kormány propaganda gépezete ellen. A EP képviselő szerint az állami dezinformáció nemcsak Oroszországot, de hazánkat is érinti, ami ellen fel kell lépni.

Egyszerre elkeserítő és felháborító, hogy miután az Európai Unió keményen fellépett az orosz állami propaganda ellen, mára ezeknek az álhíreknek az utolsó uniós szócsöve a Fideszt évek óta kiszolgáló, idén 130 milliárd forint közpénzből működő magyar közmédia és a kormányhű sajtó maradt.

Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom EP-képviselője ezért levélben fordult az Európai Bizottság égisze alatt működő Külügyi Szolgálat úgynevezett Keleti Stratégiai Kommunikációs Akciócsoportjához (East StratCom Task Force, ESCTF) – ahhoz az egységhez, amelyik az orosz és kínai dezinformáció ellen küzd.

Cseh Katalin levelében hosszan sorolja azokat a példákat, amikkel a magyar tévénézők és újságolvasók találkozott, és amik egyértelműen a putyini propaganda részei, illetve az alábbi kérdésekkel fordult az ESCTF-hez:
 

- az Akciócsoport szerint a részükre eljuttatott példák fényében megállapítható-e, hogy a fideszes közmédia és a kormányhű sajtó közrejátszik az orosz dezinformáció terjesztésében,

- látnak-e hasonlóságot az EU-ból már kitiltott Russia Today és a Sputnik News propagandaüzenetei, valamint a közmédiában sugárzott üzenetek között, valamint

- mivel az Akciócsoport kapcsolatban van a kormányokkal, tervezik-e megvitatni a putyini dezinformáció terjesztéséből eredő esetleges kockázatokat a magyar kormánnyal.

„Amikor Kárpátalján és Lvivben jártam, rengeteg kárpátaljai magyarral és ukránnal beszéltem, akik rendre kiemelték, hogy nemcsak a hazájukba betörő orosz katonák ellen harcolnak, hanem a valótlanságokat terjesztő orosz állami propaganda ellen is. Ennek fényében még elkeserítőbb és még felháborítóbb, hogy a fideszes média miért az orosz narratívát erősíti” -– mondta Cseh Katalin.