Eurós céldátumot akar az ellenzék

Nem az ukrajnai háborúval kezdődött a forint gyengülése, hanem a hiteltelen orbáni pénzügypolitikával - hangsúlyozták az Egységben Magyarországért keddi sajtótájékoztatóján.

A pártszövetség azt ígéri, hogy kormányra kerülése esetén célként tűzi ki az euró öt éven belüli bevezetését.
Vajda Zoltán (MSZP), az Egységben Magyarországért képviselőjelöltje emlékeztetett arra, hogy a most szabadesésben levő magyar fizetőeszköz évek óta gyengül. Ennek oka az óriási költségvetési hiány és az elhibázott kamatpolitika, a hiteltelen fiskális és monetáris politika - állapította meg.

„A csirke far-hát árát lehet, hogy be tudják fagyasztani, de a forint árfolyamát biztosan nem tudják. A magyar gazdaságot, a magyar embereket csak az euró mihamarabbi bevezetése védheti meg. Orbánék azonban ezt nem akarják” - mondta a politikus.

Szerinte hiába tartják viszonylag magasan a forint kamatát, ez sem tudja kompenzálni a kormány hazugságaiból táplálkozó piaci bizalmatlanságot. „Nem hisznek már ennek a kormánynak. Megoldás csakis és kizárólag a kormányváltás lehet, mert a kormányváltás után visszaépítjük a jogállamot, megkapjuk az EU-s pénzeket” - vetítette előre.
Ilyés Márton, a Momentum alelnöke arról beszélt: miként katonai biztonságunkat a NATO szavatolja, úgy a gazdasági biztonságunkat az Európai Unió, és „ezt a szövetségi rendszert, ezt a biztonsági hálót lazította, szakította Orbán Viktor utóbbi évtizedes politikája”.

„Üres a kassza, és üresek a gáztározók, egyoldalú orosz energiafüggőségben van Magyarország. Orbán stratégiája ezt súlyosan benézte. Új gazdaságpolitikára van szükség, amely az embert és az értékteremtést állítja a középpontba, amelyik letöri az inflációt” - hangoztatta. Kiemelte: az Egységben Magyarországért a garancia arra, hogy megnyíljanak újra az EU-s források, és közösen lépjünk fel az orosz nyomásgyakorlással szemben.

Varju László, a DK alelnöke, az Egységben Magyarországért képviselőjelöltje rámutatott, hogy a Magyar Nemzeti Bank a kamatemeléssel nem tudja megakadályozni az eurónkénti 400 forintos „rémálomhatár” elérését. Szeribte az elmúlt tíz évben közelebb kerülhettünk volna az euró bevezetéséhez, de erre nem volt politikai szándék, sőt, Orbán Viktor