Joe Biden nekiment az orosz oligarcháknak. Kharkivban heves harcok folytak éjjel. Kievet elérte az orosz gigakonvoj. Egyre több multicég szakítja meg kapcsolatai Oroszországgal.

Egyre hevesebb harcok folynak Ukrajnában, az orosz csapatok minden oldalról támadnak, de az ukrán védők ellenállása is folytatódik. Oroszország láthatóan egyre keményebb eszközökhöz nyúl: hétfőn már tüzérségi támadást indítottak Harkov lakónegyedei ellen, ami számos civil életet követelt. 

Az oroszok kedden figyelmeztették Kijev lakosságát, hogy vonuljon fedezékbe, ugyanis célzott támadásokat fognak indítani a fővárossal szemben. Találat érte a kijevi tévétornyot, a támadásban öt ember életét vesztette.

A világ soha nem látott mellszélességgel áll ki az ukránok mellett. Filmstúdiók, sportszövetségek és multicégek szakítják eg a kapcsolatukat  Oroszországgal. Itt a lista a szankciókról.

Biden

„Hat nappal ezelőtt az orosz Vlagyimir Putyin megpróbálta megingatni a szabad világ alapjait, azt gondolva, hogy képes ráterelni fenyegető útjaira – mondta Joe Biden évértékelő beszédében szerda hajnalban. 

„A szövetségeseinkkel együtt lezárjuk az amerikai légteret minden orosz járat elől, folytatva Oroszország elszigetelését, és további nyomást gyakorolva gazdaságára” – nyilatkozta az amerikai elnök. „Fogalma sincs, hogy mi következik.”

Az amerikai elnök elmondta, hogy egyedül Putyin a felelős a háborúért, majd az orosz gazdasági elitet célzó szankciókat lengetett be.

„Üzenem az orosz oligarcháknak és a korrupt vezetőknek, akik dollármilliárdokat vettek ki ebből az erőszakos rendszerből: ennek vége” – mondta Biden. „Komolyan mondom. Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma egy külön munkacsoportot állít össze, hogy az orosz oligarchák bűncselekményei után nyomozzon. Összefogunk európai szövetségeseinkkel, hogy megtaláljuk és lefoglaljuk jachtjaikat, luxuslakásaikat, magánrepülőgépeiket.”

Déli harcok

Az orosz csapatok elfoglalták Herszon déli városának egyes részeit. Igor Kolihajev, a város polgármestere a BBC szerint a helyi rádiónak azt mondta, az oroszok kedden este elfoglalták a város pályaudvarát és kikötőjét.

Orosz ejtőernyősök landoltak Harkiv városában, és megtámadták a város egyik katonai kórházát – közölte az Ukrán Független Információs Ügynökség ukrán katonai vezetők.

Harkiv az elmúlt napokban az egyik központi helyszíne az Ukrajan elleni orosz inváziónak.

Kedden rakéta csapódott be a város önkormányzati épületében, hatalmas tűzgolyót lökve az égbe. A közelben további épületek és autók is kiégtek. Ugyanaznap további légitámadás is érte Harkov egyik lakónegyedét. Zelenszkij ukrán elnök később háborús bűnnek nevezte a támadást.

Putyin ezt lépte

Vlagyimir Putyin orosz elnök friss rendelete alapján ha egy orosz állampolgár elhagyja az országot, nem vihet magával tízezer dollárnál nagyobb értékű összeget – írja a BBC. A rendelet szerdától lép életbe.

Az intézkedésre azért kerülhetett sor, mert a nyugati szankciók gyakorlatilag megbénították az orosz gazdaságot, jelentősen csökkentve a rubel értékét.

A moszkvai tőzsde szerdán már a harmadik egymást követő napon zárva marad – írja a Moscow Times-ra hivatkozva a Guardian.

Forrás: Al Jazeera, The Guardian, 24.hu, CNN, BBC, portfolio.hu