A TASZ kiáll a pedagógusok mellett

Egyre több iskola közössége áll ki saját jogaiért és a pedagógusok követeléseiért, A Társaság a Szabadságjogoért támogatja őket ebben, közölte a szervezet pénteken.

A TASZ közleménye: 

A kormány már sokadszor próbálja erővel elhallgattatni azokat, akik jogosan és jogszerűen állnak ki saját érdekeikért. A pedagógusok már hónapokkal ezelőtt benyújtották a teljes oktatási ágazatra kiterjedő sztrájkköveteléseiket és tárgyalást kezdeményeztek a kormánnyal. 

A bíróság ugyan – egyelőre – jogellenesnek nyilvánította figyelmeztető sztrájkjukat, de az ítéletben azt is egyértelművé tette, hogy a pedagógusoknak joguk van sztrájkolni. A sztrájk tehát alapjog, amely a veszélyhelyzetben is gyakorolható. A kormány ezt az alapjogot írta felül egy nappal később azzal a rendelettel, amelyben gyakorlatilag kiüresítette a pedagógusok sztrájkjogát.

Nem maradt más lehetőség, mint a jogi keretekből kilépő tiltakozás – ezért döntött és dönt úgy egyre több pedagógus, hogy egy-egy napra, néhány tanítási órára megtagadja a munkát. A polgári engedetlenség a szabályok tudatos megszegése, erőszakmentes és erkölcsi indíttatású tett, célja a tiltakozás az igazságtalan, méltánytalan, alapjogsértő szabályozás ellen. Ilyenkor vállalni kell aszabályszegés következményeit is. 

Nem mindegy viszont, hogy mik lehetnek ezek a következmények. Tájékoztatóinkban összefoglaltuk, hogy pontosan mit és mit NEM tehetnek meg a tiltakozó pedagógusokkal szemben a munkáltatók. Arra is kitértünk, hogy hogyan támogathatják a szülők, a tanulók vagy akár más szakmák képviselői a pedagógusok mostani kiállását és a márciusra hirdetett pedagógussztrájkot.

Forrás: TASZ