Chen most a legjobb műkorcsolyázó

Nathan Chen hatalmas fölénnyel nyerte a férfi műkorcsolyázók versenyét a pekingi téli olimpia csütörtöki napján.

A kűrnek a háromszoros világbajnok komoly előnnyel vágott neki, mivel világcsúcsot jelentő 113,97 ponttal végzett az élen a keddi rövidprogramban. Az Elton John által szerzett Rocketman filmzenéjére korcsolyázó Chen, aki a phjongcshangi olimpia óta csak egyszer kapott ki, semmit sem bízott a véletlenre, ezúttal is remekelt, szinte valamennyi ugrástípusból bemutatott négyfordulatost, így teljesen elvarázsolta a közönséget és a bírókat is. A szabadkorcsolyázása után kétség sem férhetett a diadalához, végül több mint húszponttal előzte meg legfőbb riválisait.
    
Mögötte két japán, a tavaly világbajnoki ezüstérmes Kagijama Juma és a négy éve Phjongcshangban ezüstérmes Uno Soma végzett a második, illetve a harmadik helyen.
    
Az elmúlt két ötkarikás játékokon győztes, szintén japán Hanju Juzuru mivel a rövidprogramban csak nyolcadik lett, így jószerivel esélytelenül várta a kűrt, amelyben azonban sporttörténelmi tettre készült: megpróbálta a négyfordulatos Axelt, amely még soha senkinek nem sikerült versenykörülmények között. Neki sem jött össze, de az esés ellenére a szabadkorcsolyázását a harmadik legjobbnak értékelték a pontozók, így feljött összesítésben a negyedik helyre.
    
Ha Hanjunak másodszor is összejött volna a címvédés, akkor megismételte volna a svéd Gillis Grafström bravúrját, aki 1920-ban, 1924-ben és 1928-ban diadalmaskodott.

    Eredmények:
    Műkorcsolya, férfiak, olimpiai bajnok:
    --------------------------------------
   Nathan Chen (Egyesült Államok) 332,60 pont
2. Kagijama Juma (Japán) 310,05
3. Uno Soma (Japán) 293,00

Forrás: MTI