Hogyan ápoljuk a kert talaját a tél végi időszakban?

Valószínűleg már mindenki kezdi érezni a föld illatát a kertben, hiszen hamarosan itt a tavasz és megkezdődhetnek a nagyobb kerti munkák. Lássuk, hogyan érdemes ápolni a kert talaját!

Nagytakarítás az udvaron

Természetesen nem a seprésre gondolunk, hanem inkább a veteményes előkészítésére. A téli hónapokban szinte akarva-akaratlanul gyűlnek össze a kertben a szemetek és egyéb hulladékok. Egy halom letört ág, maradék levél, egyéb apróság kerülhet a veteményesbe, amit bizony el kell távolítani, hogy ültetni tudjunk. A szerves anyagok mehetnek a komposztba, a szervetlen, azaz nem lebomlók pedig landolhatnak a kukában. 

Amennyiben gondoskodtunk az ősz végi ásásról, akkor nincs gond, ellenben, ha nem sikerült egy kicsit fellazítani novemberben a földet, akkor itt az ideje ezt is meglépni. Ezt követően mindenképpen gereblyézzük el a talajt, majd előkészíthetjük az ágyat a magoknak és a palántáknak. A homokos talajt mindenképpen érdemes tavasszal felásni vagy fellazítani

A zöldségeskert munkái

Mivel a veteményest minden évben újra kell telepíteni, így szerencsére itt sokkal több lehetőség van a változtatásra, mint például a gyümölcsfák esetében. Amennyiben tavaly valami nem sikerült jól, nem érezte magát megfelelően egy adott helyen, nem felelt meg számára a talaj, akkor most újratervezhetjük az egészet. 

Ilyenkor már elkezdhetjük beltéren előkészíteni a palántákat és nevelgetni azokat, hogy aztán az első hosszabb meleg időszakban már ki tudjuk őket ültetni. Ez jellemzően május vége, főleg az elmúlt évek tapasztalatai alapján, hiszen egyre későbbre tolódik a nyár kezdete és senki sem szeretné, ha megfagynának a hosszasan nevelt palánták. 

Fűnyíráshoz szükséges eszközök

Ahogy éled a természet, szinte pillanatok alatt kezd el megnőni a fű is. Ehhez azonban nem árt szétnézni a garázsban vagy a tárolóban, hogy a fűnyíró működőképes-e. Amennyiben gond van, megbízható szegélynyíró vásárlására online is lehetőség van, így még idejében gondoskodhatunk a rendezett kertről. Sokszor ugyanis már márciusban is szükség van egy frissítő vágásra, főleg, ami a szegélyeket illeti. Ősz végén már lehet, hogy nem végeztük el megfelelően a munkálatokat, így a tél végi feladatok közé tartozhat ez is. 

Összegezve

A tél végi udvari feladatok közé tartozik a kert talajának ápolása, hiszen a hideg és fagyos időszakban sok mindenen át kellett mennie. Amennyiben tehát nem ástuk és lazítottuk fel ősszel, ideje először ezzel kezdeni, majd jöhetnek az ágyások előkészítése, illetve a szerszámok átnézése.