Mikor használhatjuk fűtésre a klíma berendezést?

Itthon egyáltalán nem gyakori a klímával való fűtés, aminek nyilván több oka is van, egyrészt nincs benne a köztudatban, hogy a klíma berendezés is lehetővé teszi a gazdaságos fűtést. Másrészt pedig az emberek többsége amellett, hogy bizonytalan abban, hogy vajon működhet-e a gazdaságosan a fűtésre használt klíma nem is feltétlenül tud róla, hogy a klíma hűtésen kívül fűtésre is használható.

Egy kis utánajárással kiderül, hogy a klímakészülékekkel is lehetséges gazdaságosan fűteni, sőt a megfelelő készülék kiválasztásával akár 20-30 százalékot is megtakaríthatunk a modern gázkazánokhoz képest. A fűtésre is alkalmas klímák hőszivattyús elven működnek, ami a hagyományos fűtőszálas fűtési technikától négyszer, de akár ötször is magasabb hatásfokot biztosít, és így nem 1kw áramból állít elő 1 kw energiát. A hőszivattyúk lényege, hogy egy adott közegből a másikba szállítják a hőenergiát, a klímaberendezés itt egy hőszivattyú, ami hűtési üzemmódban a levegőt lehűti a hőcserélő segítségével, fűtési üzemmódban pedig felfűti.

A klímában van egy speciális hűtőközeg, ami cseppfolyósból gáz halmazállapotúba alakul át, így elvezetve a hőt. Amikor a lakás levegőjét hűteni kell, akkor azt a klímában található hűtőközeg hűti le, fűtéskor pedig ugyanez fűti fel. A folyamat közben az elektromos áram nem a levegő hőmérsékletének szabályozásához szükséges, hanem pusztán a berendezés működéséhez, így lehetséges az, hogy egy jól megválasztott légkondicionáló berendezés akár négyszer-ötször hatékonyabban fűt, mint egy villanyradiátor.

Egy ilyen új kazettás klíma fűtési rendszer kiépítése ma már nem kerül sokba, így nem csak újépítésű házakban éri meg fűtésre a klíma beszerelés. A már meglévő padlófűtést vagy kazános rendszert is akár megéri lecserélni, vagy korszerűsíteni, mert a fogyasztási hatékonyságnak köszönhetően pár év alatt megtérül a befektetett pénz.

Akkor is megérheti a klíma szerelés fűtésre, ha temperáló fűtésre van használva, tehát a már meglévő gázfűtés a legtöbbet használt fűtés, a klímával csak rásegítő fűtést kell végezni.

Akár a hagyományos készülékek is alkalmasak fűtésre, de arra, hogy a teljes téli időszakot végigfűtsék, inkább kifejezetten erre optimalizált (fűtésre optimalizált) berendezést ajánlunk, amik nem csak +5 fokig használhatóak.

Az ilyen klímarendszerek kiépítése egyébként sokkal egyszerűbb, mint a gázfűtés telepítése (kazán, kémény, radiátorok vagy padlófűtés, engedélyeztetés stb.) és nem is kell hónapokat várni rá, amíg elkészül.