Új biolabor az ELTE TTK-n!

Felavatták a mintegy egymilliárd forintból kialakított, 440 négyzetméteres molekuláris mikrobiológiai laboratóriumot az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán (ELTE TTK) kedden Budapesten.

Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára az átadáson kiemelte: Magyarország ambiciózus célkitűzésként 2030-ra a "jelentős innovátorok táborába" kíván tartozni. Mára megduplázódott a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap főösszege 2015-höz képest; a hazai teljes kutatás-fejlesztési ráfordítás pedig a 2010-es 310 milliárd forintról tíz év alatt 771 milliárd forintra növekedett - mutatott rá.
    
A helyettes államtitkár azt mondta, a fejlődés elvitathatatlan, hiszen míg 2010-ben 35700 ember, addig 2020-ban már 51814-en dolgoztak ebben a szektorban. A kutatói segédszemélyzettel együtt ez a szám eléri 62 ezret - tette hozzá.
    
Gulyás Tibor köszöntetet mondott az ELTE TTK vezetésének a koronavírus-járvány során tanúsított fejlesztési munkáért és hozzáállásért.
    
Borhy László, az ELTE rektora elmondta, a laboratóriummal hozzájárulhatnak a koronavírus-járvány elleni küzdelemhez. A pandémia időszakában az ELTE TTK kiemelt szerepet vállalt a tájékoztatásban és a szabályok az adott körülményekhez leginkább igazodó megfogalmazásában - tette hozzá.

Mérföldkő
    
A rektor kijelentette: "a laboratórium fontos mérföldkövet jelent egyetemünk életében". A labor a járvány elmúltával is világszínvonalon tudja majd szolgálni a biotechnológiai kutatás igényeit, és az ELTE polgárainak egészségvédelmét egyaránt - mondta Borhy László.
    
Szabó István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) tudományos és nemzetközi elnökhelyettese kiemelte: a most létrejött kutatási infrastruktúrával minden lehetőség adott, hogy a kutatók a nemzetközi térbe még jobban ki tudjanak lépni.
    
Kacskovics Imre, az ELTE TTK dékánja a molekuláris biomarker lényegéről szólva elmondta, a személyre szabott terápiától a mainál eredményesebb gyógyulást várunk. Pontosabban lehet meghatározni az egyes embereknek a egészségügyi problémáját és azt is, hogy mivel lehet őket meggyógyítani.
    
Közölte, a laboratórium lehetőséget ad arra, hogy járvány leküzdésében részt vegyenek, ugyanakkor az eredeti tervekben megfogalmazott célokat, azaz a krónikus betegségek kapcsán is végezzen molekuláris biomarker kutatásokat.
    
A működését várhatóan február közepétől megkezdő laboratórium révén - a közreadott sajtóanyag szerint - lehetővé válik különféle kórokozók, köztük a Covid-19 és variánsai által kiváltott fertőzések kiszűrése, valamint a természetes és a védőoltásokkal létrehozott immunválasz elemzése.
    
A laboratóriumot az ELTE Biotechnológiai FIEK (Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ) hozta létre egy NKFIH-projekt keretében, amelyben részt vett az ELKH Természettudományi Kutatóközpont, a SERVIER Gyógyászati Vegytani Kutatóintézet Zrt. és a CRU Hungary Egészségügyi és Szolgáltató Kft.
    
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFIA) támogatásával 2017-ben indult projekt célja eredetileg egy olyan akkreditált molekuláris biomarker-laboratórium létrehozása volt, amely genetikai és sejtbiológiai vizsgálatokat végez a tudomány, a gyógyszeripar és a nemzeti egészségügyi rendszer számára. A konzorcium azonban a 2019 végén kialakult világjárványra reagálva kiegészítette az eredeti fejlesztési koncepciót és azon kezdett dolgozni, hogy az új létesítmény alkalmas legyen a Covid-19 pandémia megfékezésére - írták.
    
A közlemény szerint a laborban qPCR és LAMP technológiák segítségével tesztelhetik a SARS-CoV-2 jelenlétét biológiai mintákban, kimutathatják a SARS-CoV-2 specifikus antitesteket ELISA-vizsgálatokkal és más szérum antitestek neutralizációs aktivitásának elemzésével, illetve képesek a sejtes immunválasz vizsgálatára is.
    
A labor továbbá biztosítja az ELTE oktatóinak, hallgatóinak, és külső érdeklődőknek folyamatos és biztonságos egészségügyi monitorozását, emellett az eredeti célok szerint alkalmazható molekuláris biomarker kutatások végzésére, illetve kapcsolódó szolgáltatások nyújtására is - olvasható.

Forrás: MTI