Az e-hulladék termelését a telefon szerviz akadályozza meg

Manapság szinte mindenkinek van legalább egy okos eszköze: telefon, tablet, számítógép. Ezek az eszközök elromolhatnak, és könnyen landolhatnak a szemétben, sokan akár egyetlen telefon szerviz látogatása nélkül válnak meg mobiljuktól, ami rengeteg e-hulladékot termel globálisan.

Az e-hulladék vagy elektromos hulladék olyan elavult vagy működésképtelen elektronikus termék, ami szükségtelenné vált és a szemétbe került. Globálisan az e-hulladék mennyisége 2014 és 2019 között 21, 4 százalékkal nőtt. A tavalyi évben fejenként átlagosan 7, 3 kg elektromos hulladéktól szabadultunk meg (tehát a Föld minden lakója - még a csecsemők is - ennyi kilogram elektronikus szemetet termeltek) és ennek csupán 17, 4 százalékát hasznosították újra.

Az e-hulladék begyűjtésében Magyarország az Európai Unión belül az élmezőnybe tartozik, és még így sem éri el a kitűzött uniós célszámokat. Az e-hulladékok, kifejezetten a mobilok megfelelő kezelése csökkentheti a nyersanyag igényt, jelentős gazdasági előnyökkel jár, hiszen 1 tonna okostelefonban százszor annyi arany van, mint 1 tonna aranyércben. Rengeteg okostelefon megmenthető lenne a szemétbe kerüléstől, ha akár egy mobil szerviz lehetőséget kapna a javításra.

Fontos azonban, hogy csak akkor dobjuk ki okostelefonunkat, ha a telefon szerviz szerint nem kivitelezhető a Samsung telefon javítása. Ugyanis minél tovább van körforgásban egy-egy mobiltelefon, minél hosszabb annak életciklusa annál kisebb mértékben terheli a környezetet e-hulladékként. Okostelefon-gyártók elkezdtek azzal kísérletezni, hogy a már nem használt mobiltelefont továbbra is IoT eszközként lehessen okos otthonokban használni, eddig leginkább elektronikus bébicsősznek és kutyafelügyelőként születhetnek újjá a mobiltelefonok. 

Bár meglehetősen megnyugtatóan hangzik az okostelefonokban rejlő újrahasznosítási lehetőség, sajnos könnyen lehet, hogy green-washing eszközzel találjuk szemben magunkat, hiszen manapság a hardverek élettartama épp csak eléri a két évet és vannak olyan szoftververziók, amikhez csak egy évre érhető el a támogatás.

Addig viszont, amíg nem alakul ki teljes egészében az okostelefonok körfogása a gazdaságban fontos, hogy feltérképezzük a környékünkön elérhető összes iPhone mobiltelefon szerviz szolgáltatásait, hogy pontos képet kapjunk arról hol érhető el legkönnyebben telefon javítás.

A különböző telefon szerviz elérhetőségeken ismeretén kívül fontos kiemelni, hogy mobilt nem ajánlott eldobni egy törött kijelzőért, egy-egy hiányzó gombért, rosszul funkciónáló csatlakozóért vagy megrongálódott hátlapért. Sőt, egyes esetekben még a beázás is kezelhető (az otthoni rizsben pihentetős technikán túl).