A karrier tanácsadók ezt ajánlják a tökéletes önéletrajzhoz

A tökéletes önéletrajz szinte elérhetetlennek tűnhet, főleg a pályakezdők részére. Azonban a karrier tanácsadók segíthetnek abban, hogy sikerüljön a lehető legelőnyösebben megmutatni a tapasztalatodat, képességeidet, és azt a potenciált, ami benned van!

Az önéletrajz elkészítése nem kis feladat, így órákba telhet, főleg, ha nincs egy jól felépített sablon. A sablon használata azért válhat előnyödre, mert a design részével így már nem kell foglalkoznod. Napjaink HR-esei már nem preferálják különösen a túl egyszerű, unalmas önéletrajzokat. Egy kissé színes, de mégis professzionalizmust sugalló önéletrajz a top jelöltek közé repíthet!

A zsúfoltság problémája

A legfontosabb szempont, hogy egységes, átlátható és könnyen olvasható lehessen az önéletrajzod. Mindehhez pedig az szükséges, hogy ne legyen túlzsúfolt. Ennek elkerülése érdekében törekedj arra, hogy maximum a 15 évvel ezelőtti szakmai tapasztalatot írd be, régebbre ne menj vissza.

A zsúfoltságot erősíti az is, ha túl apró, olvashatatlanul kicsi betűket használsz. Maradj a 11-12-es betűméretnél, és az olyan hagyományos betűtípusnál, mint a Times New Roman, Calibri vagy az Arial. A sablon arra is jó megoldás, hogy így tökéletesen elkülönülnek a szekciók egymástól. Ne félj tehát választani egyet! 

A fénykép minősége

A fotó esetén nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy igényes legyen, és nagyon jó minőségű! Érdemes lehet befizetni egy profi fotózásra, de te magad is elkészítheted otthon. Mindössze egy barát segítségére van szükséged, és arra, hogy a fehér fal előtt, blúzban vagy ingben, mellkasig érő képet készítsen rólad. 

Az egy évnél régebbi képek szóba sem jöhetnek! Gondolj csak bele, milyen csalódás éri a leendő munkáltatót, ha egy, a képnél 20 évvel idősebb személy jelenik meg az interjún! Jogosan merülhet fel a kérdés ugyanis, hogy ha a képen hazudott a jelölt, akkor mi másban még?

A képességek legyenek fókuszban

Napjainkban egyre kevésbé elvárás a diploma, és a készségeken, képességeken van a hangsúly. Végtére is, egy jó vezető sem attól lesz kiemelkedő, motiváló és korrekt, ha vezetésmenedzsmentből van diplomája! Az olyan készségek, képességek, mint a kiváló kommunikációs készség, precizitás, pontosság, önállóság sokkal nagyobb előnyt élveznek a HR-es szemében. 

Azt, hogy mit keresnek pontosan, könnyen lekövethető az álláshirdetésben. Az ott látható felsorolásban ugyanis kulcsszavak vannak! A kulcsszavak azért szükségesek, mert a legtöbb HR-es már ATS rendszert, vagyis jelentkezés szűrő rendszert használ a beérkező anyagok elbírálásához. 

A rendszer feladata egyszerűbb: azt a jelöltet kell tovább küldenie, akinek sok kulcsszó jelenik meg az önéletrajzában. 

Emiatt elengedhetetlen, hogy azokat a szavakat (készségeket, képességeket, feladatköröket) írd bele az önéletrajzba, amelyek pontos elvárásként szerepelnek az álláshirdetésben.

Ne maradjon le a szakmai összegzés!

A szakmai összegzés a karriered, készségeid és képességeid 3-4 mondatos összefoglalása. Ezt mindenképp az önéletrajzod többi szekciójának elkészülte után írd meg, így biztosan könnyebben fog menni. 

- Mindig sorolj fel 3-4 készséget, képességet.

- Számokkal statisztikával támaszd alá az eredményeidet, például, hogy az új, általad kifejlesztett riportnak köszönhetően 23 százalékkal csökkent a hibázás lehetősége.

- 2-3 feladatkört is sorolj fel benne, hogy lássák, mit csináltál eddig.

- Ne hagyd ki a motivációdat se, hiszen oka van annak, hogy miért pont ahhoz a céghez jelentkezel.