Te tudod, mi az az onlay fogbetét?

A fogaid, bármennyire is gondosan ápolod őket, idővel károsodhatnak. Hát még akkor, ha nem fordítasz rájuk kellő figyelmet! A szájhigiénia betartása nemcsak azért fontos, hogy szép maradjon a mosolyod, hanem azért is, hogy ne legyen veszélyben az egészséged.

A letört, szuvas fogak helyreállítása mindenképpen szükséges

Egy vagy több letört vagy szuvas fog esztétikailag sem mutat jól, de ha belegondolsz abba, hogy mennyi következményt von maga után, rögvest a helyreállítása mellett döntesz. Mit okozhat a foghiány vagy a fogbetegség? A leggyakoribbak:

- Megváltoztatja a rágási funkciót, a még ép fogak is veszélybe kerülhetnek.

- A gyulladásos folyamatok krónikussá válhatnak, állandó stresszhelyzetben tartva az immunrendszeredet.

- Gócbetegség alakulhat ki, ami távoli szervekben okozhat súlyos elváltozásokat.

Ezért minél hamarabb választanod kell egy fogszakorvost, aki a segítségedre lehet a helyreállításban. Több helyreállítási mód is létezik: ilyen a fogbetét és a fogkorona. A fogkorona talán neked is ismerős lehet, de a fogbetétek alkalmazása még viszonylag új eljárásnak számít. 

Mi az a fogbetét? 

A fogbetét a fogtömések azon speciális formája, amit akkor alkalmaznak, amikor a sima töméshez már nincs elegendő foganyag. Akkor is használják, ha esztétikusabb vagy tartósabb megoldást szeretnél a szimpla fogtömésnél. A kezelés során a fogorvosod mintát vesz a sérült fogadról, amit elküld a fogtechnikusnak. A fogtechnikus személyre szabottan elkészíti az egyedi fogbetétet, majd ezt követően a fogorvos azt speciális ragasztóval rögzíti. 

A fogbetétnek két fajtája van: az inlay és az onlay. Az inlay a hiányzó darabok pótlására, kisebb méretű problémák megoldására alkalmazandó, elsősorban őrlőfogak esetében. 

Az onlay fogbetét jellemzői

A Jildent Clinique onlay fogbetétje viszont alkalmas a fog egész rágófelszínének pótlására akkor is, ha már a fogcsücsök is károsodott. A klinika szakorvosai szerint megoldást jelent, mert még gyökérkezelt fognál is eredményesen használható - biztos védelmet nyújt a kórokozókkal szemben. 

Előnye, hogy igen ellenálló a sérülésekkel szemben is. Az onlay fogbetét hosszú távon biztosítja a legoptimálisabb rágó stabilitást a vele kipótolt fogaknak. Precíz illesztésének köszönhetően óvja a fogat a további sérüléstől, romlástól, kifejezetten kopásálló. További előnye, hogy a legnagyobb mértékben a fog saját színéhez igazítható.

A fogbetétek anyaga

Mind inlay/onlay fogbetét készülhet cirkónium-kerámiából, műanyagból, kerámiából és aranyból is. A leggyorsabban a műanyag fogbetét színeződik el, a kerámia fogbetét pedig a legesztétikusabb megoldást biztosítja. 

Az onlay fogtömés után sem ülhetsz ölbe tett kézzel. Minden egyes nap nagy gondossággal el kell végezned a szájhigiénés feladatokat: a helyes technikájú fogmosást, a fogselyemhasználatot, a szájvizes öblögetést. Érdemes kerülnöd a túl magas savtartalommal rendelkező ételeket is, amelyek a fogzománc felpuhulásához vezethetnek.

Ne felejtsd el a félévenkénti fogászati szűrővizsgálaton való részvételt sem!