Az USA feltételeket támaszt

Az Egyesült Államok nem mond se nemet, se igent Oroszország biztonsági követeléseire, hanem feltételekhez köti részbeni és korlátozott teljesítésüket – jelentette a Magyar Békekör az amerikai és az orosz küldöttség vezetőjének vasárnap esti genfi előzetes megbeszéléséről.

Szergej Rjabkov orosz és Wendy Sherman amerikai külügyminiszter-helyettes vacsorával egybekötött vasárnapi előzetes megbeszélésén felmérte egymás kompromisszumkészségét, Sherman pedig értésre adta, Washington azt is feltételekhez köti, hogy részben és korlátozottan eleget tegyen az orosz követeléseknek. Rjabkov „összetettnek, de elvileg üzletszerűnek” nevezte megbeszélésüket, és azt mondta, nem hiszi, hogy hétfőn hiába fogják idejüket vesztegetni.

Amerikai kollégájával folytatott előzetes tanácskozása előtt az orosz külügyminiszter-helyettes annak a véleményének adott hangot, hogy „az amerikai álláspont nemigen ad okot derűlátásra”, és ha nem születne megállapodás az Oroszországnak nyújtandó biztonsági garanciákról, akkor Moszkva kénytelen volna „más eszközökhöz” folyamodni az ország biztonságának szavatolásáért.

A genfi tárgyalásokat személyesen felügyeli Putyin orosz és Biden amerikai elnök.

Forrás: Magyar Békekör