Egyre nő az áram ára

Tovább emelkedtek és rekordmagas értéket értek el az európai és a hazai másnapi villamosenergia-piaci árak tavaly novemberben - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.

A MEKH havi piacmonitoring jelentése szerint a magas árak ellenére továbbra is a kereslet növekedése jellemezte az európai villamosenergia-piacokat.
    
Novemberben a megújuló energiaforrások alacsony termelése növelte a fosszilis erőművek termelése iránti igényt. A német szélerőművi termelés 8 százalékkal maradt el az előző novemberi szinttől, és 18 százalékkal volt alacsonyabb az októberi értéknél.
    
Az emelkedő gázárakat követve a jövő évi termékárak is jelentősen emelkedtek, a magyar éves termék ára megawattóránként 153 eurós szinten zárta a hónapot.
    
A novemberi aggregált nettó fogyasztás 28 európai ország adatai alapján az előző év azonos időszakához képest 4,1 százalékkal emelkedett. Magyarország nettó fogyasztása 0,6 százalékkal volt magasabb a 2020 novemberinél.
    
Bár a hazai piaci kereslet csak mérsékelten emelkedett, a paksi II. reaktor karbantartása és az alacsony naperőművi termelés miatt nőtt az importigény. A hazai ellátás 32,6 százalékát fedezte a nettó import, amely Szlovákia, Ukrajna, Románia és Szerbia felől érkezett. Az alacsony vízerőművi termelés miatt Ausztria és Horvátország importált Magyarországról.
    
Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett áram árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, így a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben - jelezte közleményében a MEKH.

Forrás: MTI