Honnan ismerjük fel, ha valaki szerencsejáték-függő?

Gyakran nem túl egyértelmű, hogy ha valaki a függőség jeleit mutatja. Ki az, aki csak szimplán szenvedélyes játékos, de meg sem közelíti a függőség szintjét, és ki függő valójában? Fontos különbséget tenni, hiszen egy teljesen egészségesen játékost is gyakran tévesen bélyegeznek meg. Vegyük át tehát, mi a különbség a szerencsejáték-függők és az egészséges játékosok között.

Ha valaki szeret rendszeresen játszani, az még nem függőség

Általában a hölgyek szokták hanyagul párjuk fejéhez vágni a következőt: „már megint ezzel foglalkozol, biztos függő vagy!” Pedig ez egyáltalán nem biztos, hogy így is van. Egy függőséggel küzdő személy képtelen másra odafigyelni. Éjjel és nappal kizárólag csak azon jár az esze, hogy mikor próbálhat ki egy újabb szerencsejátékot, vagy a fogadások élőben épp miről tudósítanak. Ha valaki naponta követi egy fogadásnál a sporteseményeket, de ugyanúgy részt vesz a mindennapi életben, az nem függőség. Az ilyen ember egyszerűen csak szeret játszani. Egy függőt kizárólag csak a játék és a fogadás érdekel. Elmaradnak a közösségi programok, és idővel már egyáltalán nem vesz részt a mindennapi életben. Sőt, ha részt kell vennie, feszültté válik, hogy nem játszhat.

Aki képtelen pénzt megtakarítani, és gyakran költ a játékasztalnál

Sajnos a szerencsejáték- és a fogadásfüggők egyik jellemző tulajdonsága, hogy idővel minden vagyonukat eljátsszák. Aztán kölcsönökből élnek, amiket vissza kell fizetni. Emiatt még nagyobb hévvel játszanak. Az egész egy ördögi körré válik, ahol már nincs helye semmilyen más kiadásnak, csak a játékokra való költés és a tétek számítanak.

Mikor valaki nem képes csak a fogadásairól és a játékairól beszélni

...akkor minden bizonnyal fennáll a függőség. Egy szerencsejáték-függőt kizárólag csak egyetlen téma érdekel, és az a játék. Nem mutat igazi érdeklődést más témák felé, nem fogja végighallgatni, milyen napunk volt. Sőt, az sem fogja izgatni, hogy valamilyen közösségi programban vegyen részt. Mindig és minden esetben közel akarja tudni függőségének tárgyát, vagyis állandóan nézegeti az online szerencsejáték oldalakat, kizárólag erre az egy dologra fókuszál.

Jelek, amelyekre feltétlen figyeljünk oda

A függőség fokozatosan kezdődik. Először gyakrabban kis, majd egyre nagyobb tétekkel játszanak azok, akik hajlamosak a függőségre. Idővel viszont kialakul egy tartós szenvedélyállapot, ami már a függő hangulatára is kihat. Ha azt tapasztaljuk, hogy egyre hosszabb időt tölt valaki online fogadásokkal vagy webes nyerőgépekkel, akkor már gyanakodhatunk. Ha sűrűben mondja le a programokat a játék miatt, esetleg hirtelen megmagyarázhatatlan anyagi problémái lesznek hosszabb távon – ez szintén gyanúra ad okot. 

Ilyenkor utána kell járni az okoknak, és ha kiderül a függőség ténye, azonnal fel kell ismertetni vele a problémát, majd kezelni azt. Erre manapság külön szakemberek is rendelkezésünkre állnak, illetve létezik anonim csoport. Az Anonim Szerencsejátékosok oldalát már a keresőbe beírva is hamar megtaláljuk. Ha mégis fennáll a probléma valakinél, segítsünk, ne pedig veszekedjünk vele – azzal csak rontunk a helyzeten.